tisdag 31 maj 2011

Tisdagstema - sommarbord


Sista tisdagstemat hos Fabriken innan det blir sommaruppehåll är Sommarbord.

Den här bilden är från semestern på Västkusten för ett par år sedan, och för mig är detta ett riktigt sommarbord. Uppdukat i ett mysigt båthus, nyplockade sommarblommor i en vas, egenfiskad och rökt makrill och massa goda skaldjur.
Bättre än så blir det knappast!

måndag 30 maj 2011

Tygerna svämmar över


Tygskåpet här hemma är inte stort nog utan det svämmar över.
Ett problem som jag såg två alternativa lösningar på:
1) Köp ett nytt, större skåp där alla tygerna ryms.
2) Rensa bland tygerna och lägg ut lite för försäljning i shoppen.

 Det var alternativ nr 2 som gick segrande ur striden, så om du har mer plats i ditt tygskåp hemma än vad jag har, kika in i shoppen och se om du hittar något som faller dig i smaken.

Vardagsrummet klart


Pysslandet med dockhuset går frammåt och på loppisen i helgen hittade jag lite småkrafs så jag kunde göra klart hela det stora vardagsrummet.


Här i vardagsrummet kan man sitta framför brasan och mysa, ta ett parti schack och smaska choklad från Aladdin-asken.


En halvtrappa ner från vardagsrummet finns en liten läshörna. Där man kan sitta i lugn och ro och läsa tidningen eller en bok och titta på fiskarna i akvariet.

söndag 29 maj 2011

Deja vu


När jag började skriva på detta inlägg och laddade upp den första bilden fick jag verkligen känslan av att detta har jag gjort förut. Inte så konstigt kanske, för efter en snabb koll kontasterade jag att det här är inlägg #14 om lapptäcken, sedan jag startade bloggen. Mycket lapptäcken blir det... :-)

Men men... det får bli ännu ett inlägg om ihopsydda lappar för i veckan fyllde jag på med ett gäng lapptäcken till butiken Babyrevolution, som säljer lite av mina saker.


Denna omgång blev det mycket ljusa härliga sommarfärger på filtarna och det här täcket var nog min absoluta favorit av de jag lämnade.

Söndagsbilden - jordgubbar


För tredje dagen i rad är det ganska grått och trist ute. Så i väntan på att solen och värmen ska komma tillbaka bjuder jag på lite knallröda, härliga jordgubbar som vi smaskade i oss framför TV:n i fredags.  

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

lördag 28 maj 2011

Drive in-loppis


Idag tog jag och Viggo med oss Frank och hans mamma Maja och åkte på säsongens första Drive in-loppis på Täby Galopp. Med tanke på att vädret var långt ifrån det bästa var vi lite oroliga att det inte skulle vara så många säljare på plats. Den oron visade sig dock vara helt obefogad för det var hur mycket folk som helst på där.


Efter bara några få minuter på plats kom vi till ett bord där det stod en hel låda med såna här bokstavsklossar, som Maja och Frank knep rätt framför näsan på mig och Viggo. Men vi behövde inte sura särskilt länge över det, för ganska snart hittade vi egna klossar som vi kunde köpa.


Jag spanar ju alltid efter tyger när jag är på loppis, men idag var det var det faktist rätt dåligt med den varan. Detta var det enda tyget jag hittade som var något att ha.


Sen hittade jag den här söta skålen också som såklart fick följa med hem. I skålen ligger massa småpryttlar till dockhuset som jag också köpte. Men dom får ni titta närmare på när dom är "in action" i huset.

Många var visst sugna på ett livslångt projekt...

Jag var tydligen inte den enda som gillade "skrapkartan" nedanför, för jag har fått väldigt många frågor om var jag köpt den.

Kartan är köpt på Urban outfitters här i Stockholm. Men har man inte vägarna förbi där så såg jag att den även fanns att beställa här. 

fredag 27 maj 2011

Livslångt projekt


Jag fick nys om en så rolig karta härom dagen som jag var tvungen att köpa åt mig och min fina man. En scratch map, där alla länder är täckta på samma sätt som en trisslott, och så skrapar man sedan fram de länder man varit i.


Så nu har vi verkligen ett gemensamt livsprojekt. Alla länderna ska skrapas fram!

¨

Än så länge ser vår karta dock löjligt oskrapad ut, speciellt med tanke på att våra senaste två resor gått till Mauritius och Kap Verde - öar så små att det knappt ens märks att dom är skrapade.


Nej, i fortsättningen är det resor till stora länder som Ryssland och Canada som gäller, så vi kommer nån vart i projektet. ;-)

torsdag 26 maj 2011

En stjärna i himlen


För ett tag sedan visade Viktoria ett väldans tjusigt papper hon hade köpt. Jag kommenterde och berömde det och nån vecka senare kom en rulle av samma papper på posten till mig från Viktoria.


Men de glada överraskningarna slutade inte där. När jag kom hem i måndags så låg det ett paket med det här fina tyget innanför dörren. Det var Erica som som bestämt sig för att vara snäll och överraska lite.

Så frågar ni mig så borde dessa två tjejer absolut få varsin stjärna i himlen för att dom är så himla rara och piggar upp en grå vardag med varsin härlig överraskning!!

onsdag 25 maj 2011

Bygger ut huset på höjden


Det har visat sig att jag har alldeles för många tankar och idéer på saker jag ville göra i dockskåpet. Rummen räcker inte till för att förverkliga alla idéer så jag blev tvungen att köpa en till våning till huset, helt enkelt. Tanken är att det ska bli ett barnrum och ett pyssel/TV-rum, men än så länge har jag inte kommit så mycket längre än till att tapetsera och måla väggarna och hänga upp ett par vimplar i barnrummet.


Jag har börjat lite smått med pysselrumsinredningen också. Eftersom det är väldigt svårt att hitta dockskåpshyllor som inte redan är fulla med fastlimmade böcker eller annat så jag jag byggde mig en egen av en träask som jag sedan betsade mörk och fyllde med tyg.


Det blir ju inget riktigt pysselrum utan massa härliga papper och tapeter. Jag klurade länge på vad jag skulle ställa tapeterna i, tills jag hittade ett jättebra tips här, att använda en gammal limkork.

tisdag 24 maj 2011

Att klippa eller inte klippa


Resultatet av lördagens loppisbesök var minst sagt magert.
En endaste sak hittade jag - ett förkläde.

Jag köpte det med planen att klippa sönder och det och sy något av det härliga tyget. Men sen tänkte jag att det är ju rätt fint som det är, man kanske ska använda det som förkläde istället. Fast jag använder förkläde ytterst sällan så det känns egentligen som att det skulle komma till mer användning om jag sätter saxen i det och tillverkar något nytt. Men det kanske är synd ändå att klippa sönder det...

Ja, ni fattar. Nu vet jag varken ut eller in. Att klippa eller inte klippa? Det är frågan.

måndag 23 maj 2011

Teamwork


Här ser ni resultatet av ett utmärkt teamwork mellan mig och min far.

Min del av teamworket beståd i att snoka upp stolen på loppis, betala 20 kr för den och sen ta hem den och låta den stå isärplockad i källaren i nästan två år utan att göra något med den. Min fars del av teamworket bestod sedan i att slutligen vara den som tog tag i det hela, slipa trät och klä om stolen. Och nu tar jag vid igen och utför sista delen av teamworket, nämligen att njuta av stolen när den står i mitt vardagsrum.

En alldeles utmärkt arbetsfördelning, om ni frågar mig. ;-)

söndag 22 maj 2011

söndagsbilden - lackade naglar


I veckan var Viggo och jag på H&M för att köpa nagellack. Erbjudandet var "köp 3 betala för 2" så jag valde länge och väl. Viggo propsade hela tiden på att jag skulle välja ett lila men eftersom jag inte alls var sugen på lila nagler försökte jag styra in honom på ett annat spår.

Men han var stenhård och bestämd - lila skulle det vara. Tillslut gick det plötsligt upp för mig att det var ju inte till mig han hade tänkt lila naglar, utan till sig själv. Så jag gav med mig, köpte det lila nagellacket och nu har vi båda nylackade naglar och är väldigt nöjda med våra nya fina färger. :-)

Önskar er en härlig söndag allihopa och vill ni ser fler söndagsbilder ska ni
titta in hos Fabriken.

lördag 21 maj 2011

Småplock av småbitar

Jag är ett riktigt rensningsfreak. Resnar ut och kastar det mesta som inte används, för saker som bara ligger och tar plats och inte gör någon som gör någon som helst nytta gör mig alldeles stressad. Mannen här hemma blir ibland helt galen på mig och min rensningsmani.


Men om det är något jag aldrig rensar och kastar så är det överblivna små tygstuvar. Dom kan man alltid göra något bra med. Den sista lilla snutten av elefanttyget blev t.ex. till ett Iphone-fodral, en liten börs och en nyckelring. 


Tygbiten som fanns till förfogande var inte mer än en remsa på typ 10x30 cm men ändå räckte den till allt det här.

fredag 20 maj 2011

Sommaräng


En av mina bästa stamkunder - Frank - la in ännu en beställning för ett tag sedan.
Ett lapptäcke och dreggelhaklappar var det som skulle sys denna gång.


Eftersom Frank än så länge har lite problem att prata så hjälpte mor hans till med beställningen. Instruktionen för lapptäcket var "tänk, sommaräng". Så det var bara att länsa tygskåpet på blomstrande tyger. Och jag tycker nog att jag lyckades få till sommarängskänslan ganska bra.


Och Frank är nog inte bara min mesta stamkund, han aspirerar även starkt på första-platsen som min gladaste kund. I alla fall när han är helt popetotrora-dressad. :-)

torsdag 19 maj 2011

Bästa sommabyxorna


Jag skrev ju om dom här skjortorna för ett tag sedan och att dom är ett så bra plagg på sommaren. Ett annat superbra sommarplagg som jag sydde ett helt gäng av förra sommaren, och garnaterat kommer sy flera av i år också, är thaibyxor i tunn,
mjuk trikå.


Byxorna är nästan oförskämt enkla att sy. Inga muddar, fållar eller annat tidskrävande. Bara ett vanligt byxmönster som jag förlänger "överdelen" på (alltså den delen över rumpan och upp mot midjan). När benen är ihopsydda så är det bara att sy på två band i midjehöjd som man sen knyter runt midjan och hänger över kanten.


Snabbare och enklare än så kan det knappast bli om man ska sy något. Och resultatet blir ett par supersköna, luftiga och tuffa thaibyxor för varma sommardagar. 

onsdag 18 maj 2011

Nya kuddar

Det är extremt sällan jag har svårt att sova och jag kan nog räkna de nätter jag legat sömnlös på en hand. Men härom natten låg jag av nån anledning vaken länge, länge utan att kunna somna. Många tankar hann fara genom huvudet och bland annat funderade jag på vad jag skulle göra med loppistyget jag fick med mig hem från Erikshjälpen förra helgen.


Jag gick igenom allt ifrån bebisklänning eller väska till necessär eller bordstabletter. Men sen slog det mig plötsligt att det skulle såklart sys nya kuddar till soffan!
Tyget räckte till två nya, färgsprakande kuddar. Och när jag ändå var igång sydde jag två kuddar till av en bit elefanttyg från Svensk Tenn, som jag hade över från ett annat projekt.


Att sy ett gäng nya kuddar måste vara det bästa och enklaste sättet att förnya och piffa upp lite hemma.

tisdag 17 maj 2011

Tapetlamm


En del idéer kan man verkligen ha i huvudet hur länge som helst innan dom blir förverkligade. Att tapetsera lammen på Viggos sänggavel är en sådant.

Redan när vi köpte sängen, för omkring 1,5 år sedan, så tänkte jag att jag skulle sätta tapet på dom. Men först i helgen kom jag väl till skott och gjorde det.


Medan jag höll på med detta - ritade av, klippte ut, kastade tapetbitar som inte blev bra, ritade av igen, klippte ut igen, kastade igen, ritade av igen, osv... - så blev jag mer och mer övertygad om att är det någon idé som jag borde tagit tag i direkt när den dök upp i huvudet, så var det den här.
Kan tänka mig att det hade varit betydligt enklare att rita av lammen om sänggavlen legat omonterad på golvet, än vad det var nu. Men till slut fick jag i alla fall till det. :-)