tisdag 31 juli 2012

Fotoutmaning i augusti


Det här är vad jag tänkte ägna mig åt nu i augusti. Kristina har satt ihop en fotoutmaning för alla som vill vara med. Ett tema per dag som alla tolkar på sitt eget sätt. Perfekt för mig som tenderar att slöa till mer och mer och snart bli helt förslappad i väntan på bebisen. Vill ni också vara med? Kika in hos Kristina och läs mer om utmaningen.

Imorgon kör vi igång med första temat; Dagens... ja, dagens... vadå? Det verkar vara fritt för egen tolkning så tipsa mig gärna om vilken Dagens... jag ska fota.

måndag 30 juli 2012

Påslakan av ett påslakan


Sommarsäsong = Loppissäsong. Och trots att det känns som att jag mest ligger som en strandad val hemma och väntar på bebisen ska komma, så jag faktiskt hunnit med en del loppisbesök och gjort några kap.

Bland annat ett riktigt fint påslakan som jag sprang på förra veckan. Det stora fina påslakanet har nu slaktats och blivit till ett mindre påslakan och örngott till bebisvaggan som snart ska få komma upp ur källaren. Den allra enklaste formen av sömnad, bara två stora fyrkanter som sys ihop och fållas längst ner. Ja, och en liten spets åkte på också.

fredag 27 juli 2012

Lingonlimpa


För att vara en person som egentligen inte tycker så mycket om att baka så har jag bakat extremt mycket de senaste veckorna. Men inget som behöver jäsa. Det är kravet. Bakning som måste jäsa orkar jag inte med. Därför är lingonlimpan det perfekta brödet för mig att baka. Snabbt. gott och enkelt.

Lingonlimpa

5 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
4 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 msk lingon
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk anis
2 msk fänkål

Blanda ihop allt och grädda i brödformar. 45 minuter i 225 grader.

onsdag 25 juli 2012

Fintyget har äntligen kommit ut ur garderoben


Apor, Cirkusar och roliga figurer i all ära, men mitt absoluta favoritbarntyg är nog ändå det här Pippi-tyget. Enkelt och fint, utan krussiduller och gulligull. Jag älskar det.
Tidigare har jag sytt en tröja till Viggo av det, men satte snåldjävulen in och jag har sparat och sparat.

Härom dagen lyckades dock spenderardjävulen göra sin röst hörd och ett osytt tygstycke i tygskåpet gör ju egentligen ingen nytta... så det fick bli en body och klänning till bebisen av fintyget.


Jag gissar att det inte är någon högodsare längre att det är en flicka som ligger i magen. Enligt ultraljudet i alla fall... dom kan ju se fel, och i så fall blir det nog det med största säkerhet en rejäl påfyllnad av bebisklänningar i shoppen om ett par veckor. :)

måndag 23 juli 2012

Att få följa med i folks vardag och semester


Instagram... perfekt på sommaren. Ja, det är säkert perfekt på höst, vinter och vår också. Men det känns extra perfekt på sommaren när man är ute och far och varken har tid eller lust att sitta så mycket framför datorn. Snabbt som attan är en bild uppe och lika snabbt kan man titta på alla andras fina bilder och lägga en kommentar. Kanske att jag kommer tröttna, men just nu är det hur kul som helst!


Tack vare Instagram har jag hittat ett helt gäng nya fantastiska fotografer och bloggare att följa, men jag har också kunnat följa med på massa av mina vänners semesteräventyr - i Italien, på Gotland, i Frankrike, på Ullared, på Västkusten etc. - på ett alldeles ypperligt sätt.

För er som har Instagram och vill följa med i min vardag så heter jag petranuhma. Och funderar ni på vad ni ska göra med alla era Instagrambilder så hittade jag ett gäng roliga tips här. Jag blev framför allt sugen på att göra mina egna stickers Men det finns säkerligen ännu fler saker att göra med bilderna. Vet ni några? Tipsa mig gärna!

lördag 21 juli 2012

Lappat täcke


Det har ju sytts en hel del lapptäcken på maskinerna här hemma som sålts eller givits vidare till bebisar och småkids lite här och där. När jag spritt mina lapptäcken omkring mig på det viset så vore det ju fy skam om det inte låg ett Popetotrora-täcke och väntade på min egen bebis när den väl behagar visa sig.

Inspirerad av Lottens pågående projekt så testade jag en ny variant på lapptäcke, med trekanstlappar. Så nu är täcket klart och allt som saknas är bebisen att lägga under täcket.

torsdag 19 juli 2012

Äppel päppel


Det syltas och saftas som aldrig förr. Kokas Rabarbersaft och Flädersaft till höger och vänster. Men jag blev sugen på på Äppelsaft. Och Äppelmos.
Eftersom Äpplen är svårodlade på balkongen så begav jag mig till torget och köpte
4 kg gröna äpplen.


Imorse åt vi gröt med nykokt äppelmos till frukost och på eftermiddagen svalkade vi oss med nykokt äppelsaft efter ett par timmar på stranden. Härligt.

Och ja, ni läste rätt... vi var faktiskt på stranden i förmiddags. Solen och värmen bestämde sig visst för att titta förbi en stund och vi gjorde premiär på stranden denna sommar.

tisdag 17 juli 2012

Att lära av sina misstag


Förra gången jag var gravid så valde vi av någon outgrundlig anledning att åka till Gröna Lund en lördag. En lördag när jag var preggo v.39 och man inte får ta bilen ut på Djurgården utan måste parkera 15 minuters promenad från Grönan. Dessutom en lördag som var typ sommarens varmaste dag. Och vi kom inte dit förens vid 12-tiden, alltså den tid då ALLA andra också ställer sig i kö för att komma in. Ja, ni fattar... inte en dag jag minns med ett rosa lyckoskimmer över sig, med andra ord.


Men den här gången hade jag lärt av mitt misstag för fyra år sedan. Så vi valde en tisdag. En tisdag då SMHI lovade mulet och svalt väder (ett väder som förvisso inte är så svårt att hitta den här sommaren...) och när man fick ta bilen ända fram till parkeringen som ligger 50 meter utanför entrén. Vi såg dessutom till att hänga på låset kl 10 när dom öppnade och kunde spatsera rakt in utan att spendera en enda minut i kö.


Ja, så dagens besök på Gröna Lund var faktiskt riktigt trevligt och lyckat på alla sätt. Och precis lagom till att himlen öppnade sig så var alla färdigåkna och proppmätta av sockervadd, sliskiga slushs och glass så vi kunde åka hem utan sura miner.


Nu tror jag att jag ska sätta mig en stund bakom symaskinen. Har ett nytt litet projekt på gång, inspirerat av Lotten. To be continued...

lördag 14 juli 2012

Stiltje


Här händer inte mycket idag... har varit iväg och handlat lite mat, hängt en stund med Viggo i parken, druckit ungefär en liter hallon- och banansmoothie, bläddrat i några tidningar och läst lite bloggar. Snart blir det vietnamesiska vårrullar till middag och sen tror jag att jag kastar mig i säng och glor på en film.
En lugn, skön och icke-produktiv dag, med andra ord. Vad har ni haft för er?

fredag 13 juli 2012

Copy/Paste

Första semsterveckan är snart till ända men tjockmagen, ryggvärk och sammandragningarna från helvetet sätter stopp för de större resorna och aktiviteterna. Istället har det blivit ganska mycket häng i parken, fikadejter och middagar med vänner, några loppisbesök och en tur till Fjäderholmarna.
Ganska lugnt och skönt ändå, om jag ska vara ärlig. Det blir såklart en hel del pysslande, fixande och rensande hemma också. Och en växande repertoar av filmer och TV-serier som tittats igenom.


Härom dagen plockade jag upp kartongerna med undandstoppade bebiskläder från källaren och tog fram det som snart ska användas igen. Hittade bland annat ett helt gäng söta klänningar som jag hade när jag var nyföding. En av dom ritade jag snabbt av och sydde en ny likadan. En snabb copy/paste helt enkelt.

onsdag 11 juli 2012

Loppisshoppat och omgjort

En tavla på gamle gode Konungen fick följa med hem från loppis härom dagen.
Men det var ju inte för att jag tycker att Gustav VI Adolf var en så bra kille som jag köpte tavlan, utan för att jag ville göra en bricka av den.

Före:


Efter:

tisdag 10 juli 2012

Knäckebröd. Eller kanske snacks...?


När min kollega för ett tag sedan sa att hon hade bakat eget knäckebröd så tänkte jag "herre jösses, vad seriöst... baka eget knäckebröd...!". Men hon lovade dyrt och heligt att det inte alls var så seriöst som det lät, utan att det knäckebrödet var bland det enklaste man kunde göra i köket.

Nu när jag själv testat så kan jag verkligen skriva under på att hon hade rätt. Enkelt som attan och gott som tusan!


2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
3 dl kokande vatten

Rör ihop alla torra ingredienser och häll sedan på oljan.
Häll sedan över det kokande vattnet och rör ihop till en smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspappet i en långpanna.
Grädda en timmer i ugnen på 150 grader.
Låt brödet svalna och bryt sedan i bitar.


Brödet på bilderna ligger slukat i magen för länge sen. Men inte en enda av bitarna har vi ätit som knäckebröd med smör och pålägg på. Nej, dom slank ner som snacks framför TV:n. Hur gott som helst!

söndag 8 juli 2012

Kalas på schemat

Det blev några dagars bloggpaus... energireserverna behövde fyllas på lite. Egentligen behöver nog reserverna fortfarande fyllas på en hel del. Börjar känna mig rejält stor och tung och ofantligt less på att vara gravid. Men nu har jag i alla fall lämnat allt till min ersättare, tömt skrivbordet, sagt hej då till alla på jobbet och gått på väldigt lång och efterlängtad ledighet. Sommar och semester är det som gäller nu och jag håller tummarna för bebisen kommer snart.


Just idag får bebben dock hålla sig i magen för vi har ett 3-årskalas att gå på. Nisse fyller 3 år och följer upp förra årets succé med ännu ett maskeradkalas i trädgården.
I present ska han få ett par likadana thaibyxor som jag sytt till Viggo.


Att dekorera paketet och kort med minivimplar av washitejp är ju knappast en ny idé eller min egen idé. Minivimplarna har vi sett lite här och lite där (och här, här och här) den senaste tiden. Men herrans tjusigt är det i alla fall. Lite vimplar piffar till och ger kalasstämning på det mesta.

tisdag 3 juli 2012

Sommarbrallor


Inte helt otippat så spårade mitt senaste besök på Stoff och Stil ur och jag kom hem med ungefär 17 gånger så mycket tyg som var tänkt från början. Bland annat så hittade jag ett supermjukt och luftigt tyg som var som gjort för svala sommarbyxor.

Men måttfullhet är som sagt inte mitt mellannamn - speciellt inte när jag befinner mig inne på Stoff och Stil - så jag köpte tyget i tre olika färger och har haft stor byxproduktion här hemma de senaste dagarna.


Det blev tre olika varianter på byxor till Viggo, i tre olika färger. Men bara ett par av de tre fastnade på bild. Sen var modellen slutkörd och kastade in handduken.


Om ni undrar vad den vita tussen på fingret är så är det ett bandage och resultatet av en "jag-kan-själv-incident" med en sax. Inte alls så allvarligt som det låter eller ser ut, men ibland behöver man lite extra omvårdnad och bandage när man skadar sig.

måndag 2 juli 2012

Ett år senare...


Ungefär ett år efter det att jag köpte dom här hyllorna på loppis har jag nu äntligen målat och tapetserat dom. Ibland är jag lite trög i starten bara...


När jag köpte hyllorna var planen att dom skulle upp på väggen i Viggos rum. Men det var som sagt över ett år sedan och en del har hänt sedan dess. Både det att det istället kommit upp lite tavlor på den lediga väggplatsen i hans rum och att det nu ligger en bebis i magen som kanske ska flytta in i det rummet snart.

Så jag har lagt ut hyllorna (tillsammans med den här gula) i shoppen istället, om någon skulle vara intresserad.