onsdag 31 oktober 2012

Tomten (och mamma) se hit!

Mindre än två månader kvar till jul och jag har inte svårt alls att komma på saker som skulle göra mig lite extra glad att finna i paketen den 24:e.


Lampa FL/Y från Kartell (ja, jag skrev att jag skulle beställa den, men det har inte blivit av) | Bordstabletter i plast från Svenskt Tenn (matchar stolen i vardagsrummet) | Snyggsjal från Beck Söndergaard (vilken som helst går bra, jag älskar alla) | Underbara Claras inspirerande bok (jag hade ju inte turen att vinna Fabrikens utlottning, så nu hoppas jag jag på Tomtens välvillighet istället) | Finaste ljsulyktorna från Ittala | Armband från Lite Kalabalik | Doftljus i mängder | Fina, rymliga Manhattanväskan från Svenskt Tenn | En till Myranstol till köket (fler barn i familjen kräver fler stolar vid bordet)

måndag 29 oktober 2012

Sylusta och rea-priser


Fick lite extra sylusta i fredags när jag för första gången på länge satte mig bakom maskinen och sydde Viggos byxor, så jag passade på att sy ihop ett lapptäcke som legat tillklippt och väntat länge, länge.

Lapptäcket finns att köpa i shoppen. Jag känner mig dessutom på extra gott humör för tillfället så jag har sänkt priset på alla lapptäcken och mössor. Välkomna att kika in!

söndag 28 oktober 2012

Söndagsbild #43


Annas recept höll verkligen vad det lovade. Jag har testat det två gånger nu och båda gångerna är det en plåt perfekta macarons som kommer ut ugnen. Jag är löjligt stolt över dom. Att jag äntligen lyckas få till dessa fina, färglada små bakverk efter ett antal halvdana försök.

La några av dom i en fin dekorerad cellofanpåse och tog med som gå bort-present igår. Det var nämligen dags för den andra tävlingsmiddagen i vår Halv 8 hos mig. Det var skönt att sitta på "andra sidan" den här gången och bli servad med en lyxig tre-rättersmiddag och fantastisk dukning.

Fler söndagsbilder finner ni hos Fabriken.

fredag 26 oktober 2012

Minderårig beställare


Det var riktigt länge sen jag satt bakom symaskinen. I alla fall med mina mått mätt. Men imorse fick jag en beställning jag inte kunde motstå. En beställning på ett par muddbyxor av min yngsta beställare någonsin. Viggo.

Jag har nog tyckt att han blivit lite för gammal för att springa omkring i blommiga retrotygsmuddisar så jag har inte sytt några på jättelänge. Men så imorse: "Mamma, varför syr du aldrig såna där blommiga mjukisbyxor till mig längre? Jag vill ha såna till fredagsmyset". Ja men det var väl klart att jag skickade ut honom till tygskåpet för att välja tyg och satte mig bakom maskinen på en gång.


Fredagsmys i soffan med nya blombyxor för Viggos del ikväll, alltså.
Mannen är bortrest så jag, Viggo och Flora får ha fredagsmys för oss själva. Viggo har beställt hemgjord pizza, Hamburgare, glass, godis, kakor och läsk. Jag tänkte att jag ska försöka begränsa det till hemgjord pizza och glass. 

Ha en  mysig fredagkväll allihopa! 

torsdag 25 oktober 2012

Barnrum


Det härliga med barnrum är att man inte behöver hejda sig på samma sätt som i hemmats övriga rum. Det är bara att fläska på med allt fint man hittar och vill ha. Glöm Less is more. I barnrummet är det More is more, som gäller.


Viggos rum är utan tvekan det rum här hemma där majoriteten av mitt pyssel och fix ryms. Hans stora klädskåp såg ni tidigare i veckan. I en loppisfyndad trälåda trängs Pippi-dräkten, Superhjältedräkten och clownutstyrseln med en hel massa andra utklädningskläder. Ovanför spisen (där det nästan dagligen tillagas diverse läckerheter som t.ex lasange med chokladsås och makaroner med jordgubbar och blåbärsströssel) hänger en loppishylla som piffats med lite färg och tapet.


Men det har inte hänt mycket i rummet efter det att Viggo flyttade in för ett par år sedan och jag finner mig själv nästan dagligen ståendes mitt på golvet och fundera på hur jag ska förnya och göra om det. Det är ju inte dags än, men så småningom ska Flora flytta in också och då vill jag göra om det helt till deras gemensamma rum. Inte Viggos rum som Flora trängs in i.

Tapetdjuren kommer offras och väggarna målas om i någon fin färg. Eller så blir det vitt och en tapetserad fondvägg. Är sugen på denna eller denna. Varje gång jag funderar på fondväggar så ekar föresten ett citat i huvudet som jag hörde från Simon och Thomas för länge sen: "Fondväggar är bara för folk som inte har råd att tapetsera ett helt rum". Hahaha! Fick också en idé om att göra en sorts fondvägg av massa foton på Viggo och Flora. Ni vet direkt upp på väggen med washitejp. Ett perfekt användningsområde för alla Instagrambilder.

Ja, vi får se vad det blir. Än så länge sover Flora i vaggan i vårt rum och det kommer hon fortsätta med ett bra tag till. Men jag kommer surfa runt bland Fabriken-medlemmarna och suga åt mig så mycket inspiration och tips det bara går, idag när torsdagstemat är Barnrum.

tisdag 23 oktober 2012

Världsrekord!


Japp, jag tror faktiskt att det var ett världsrekord som slogs här, i en förort söder om Stockholm, i helgen. Världrekord i snabbt pyssel.
Några träkulor på en läderrem och knyt ihop med en rosett. På mindre än fem minuter hade vi två nya grytunderlägg i lådan.


Idag har jag gett mig på att göra macarons igen. Jag får liksom inte riktigt ro i kroppen förens jag lyckas ordentligt med dessa små skönheter. I skrivandets stund står dom i ugnen och jag hoppas att det ska bli fjärde gången gilt. Att det blir perfekta, släta små maränger jag får ta ut. Jag har gjort dom efter Annas recept denna gång, så jag har höga förhoppningar.

måndag 22 oktober 2012

Att få sina problem lösta


Visst är det skönt när någon annan löser ens problem?!

Sedan handtagen på skåpet i Viggos rum ramlat loss för över ett år sedan har jag letat efter nya. Att säga att det varit ett års konstant letande vore att överdriva men handtagen har i alla fall funnits i tankarna och jag har hållit utkik efter nya. Problemet var bara att de nya handtagen var tvungna att passa i de redan borrade hålen på dörrarna. Det var just det problemet Malin plötsligt löste åt mig för ett tag sedan när hon visade sin handtagslösning på ett skåp hemma.


Ett gammal läderskärp fick gå till slakten och sen var det klart.
Som sagt: kan man göra annat än att älska alla tips och idéer man får på bloggar, Instagram, Pinterest etc?!


Skåpet i sig då? Det var mitt pysselprojekt när jag var gravid med Viggo. Det var från början lackat men jag slipade (och slipade och slipade och slipade. Jisses vad lång tid det tog att få bort lacken) och målade det vitt. Hela insidan är sedan decoupagad med servetter.

Önskar er en fin måndag och bra start på nya veckan!

söndag 21 oktober 2012

Söndagsbild #42


Söndagar betyder klockan på ringning och tidig uppstigning här hemma och sen iväg till Viggos simskola som börjar 8:30. Imorse var det till och med mörkt fortfarande. Och mörkare lär det ju bli. Men levande ljus till frukost har högsta mysfaktor, om ni frågar mig.

I tallriken ligger en ny omgång av hemgjord müsli. Denna gång smaksatt med äppeljuice efter tips från Petronella. Tackelitack, för det!

Snart drar jag och Flora iväg på knytislunch med mina fina tjejkompisar. Mitt bidrag till lunchbuffén blir Annas briepaj och Annixens Lantliga äppelpaj.

Fler söndagsbilder finns idag på Fabriken.

fredag 19 oktober 2012

Första julklappen


I samma ögonblick som jag såg en bild som Mya hade lagt upp på Instagram så visste jag hur fotokalendern för 2013 skulle se ut.


Kan man göra annat än att älska alla tips och idéer som ramlar över en på bloggar, Instagram, Pinterest och allt vad det heter?! Mormors julklapp. Check!

torsdag 18 oktober 2012

DIY - tyllampa


Minns ni när det var Belysning som torsdagstema i Fabriken och att jag då bland annat smed planer att göra en egen svart variant på den här fina lampan.


Härom veckan gick den dagliga barnvagnspromanden till Kungens Kurva där både Ikea och Stoff&Stil är belägena. Med mig hem fick jag en lampskärm för 69 kr och fyra meter svart tyll för 16 kr/metern (ja, plus en hel massa annat såklart. Ikea och Stoff&Stil är ju den sortens affärer där det är omöjligt att inte köpa minst sju extra saker utöver ursprungsplanen).


Klipp, klipp, slita, ritsch, ratsch. Bort med tyget från lampskärmen och börja sy fast tyllet på den kala stommen. Ännu en gång blev jag påmind om att sy för hand inte ligger högt upp på min 10-topplista över saker jag tycker om att göra. Men med hjälp av en dos envishet och Grey´s Anatomy på TV så fick jag det klart i alla fall.


Tadaa! Min alldeles egengjorda tyllampa för knappa tvåhundra kronor, istället för köpeversionen som går lös på 5300 kronor.
Svår att göra? Inte det minsta.
Tråkig att göra? Ja, ganska.
Sprider mys och stämningsljus? Det kan jag lova!


Missa för guds skull inte att kika in hos Fabriken idag för där är veckans tema DIY och jag gissar att det kommer bjudas på ett överflöd av fina/roliga/smarta/inspirerande DIY-projekt.

onsdag 17 oktober 2012

Dagen då snåljävulen kom på besök...


...smälte jag upp massa gamla ljusstumpar och gjorde ett nytt ljus, istället för att köpa ett.

Ett snabbt och enkelt Gör det själv-projekt.
Och appropå att göra själv... imorgon är det DIY-tema i Fabriken och gissa vem som fick äran att presentera temat? Jag. Inlägget hittar ni här.

måndag 15 oktober 2012

Halv 8 hos mig


I lördags var det alltså dags för middagen med stort M. Startskotten gick för vår egen version av Halv 8 hos mig och jag stod för matlagningen och värdinneskapet i tävlingens första middag.


Som jag avslöjade redan förra veckan var temat för dukningen Höst (ingen högodsare direkt, att det blev höstdukning på en oktobermiddag). Det blev en matta av lönnlöv (grannarna höjde rejält på ögonbrynen när jag bland tusentals lönnlöv kröp omkring på knä och valde ut de allra finaste) och på den en hel massa frukt och grönt.


Servettringar och placeringskort med hjälp av ett enkelt snöre, sparris och Dymon.
Åh, dymon... vad vore (pyssel- och fixar)livet utan dymon?!


Vad spisades då på detta grönsaksdukade bord?
Planen var att fotografera även maten men jag insåg snabbt att det skulle ge grova minuspoäng i tävlingen, om gästerna inte fick äta maten varm direkt när den serverades utan istället skulle tvingas se värdinnan kliva på stolar för att få de rätta vinklarna, vrida tallrikar för att få bästa ljuset och bli ombedda att flytta på sig för att inte vara i vägen under fotograferingen. Inga matbilder alltså. Men menyn i skrift kan jag givetvis bjuda på.


Halstrade pilgrimsmusslor med äppel- och chilisalsa och gremolata.
~
Två sorters lamm (lammracks och hemgjord lammkorv) med potatis- och västerbottenbakelsebakelse, rödvinssky och ett smörfräs på ostronskivling, berlottibönor och squash.
~
Vanlijglass med hallonsås, hemgjorda mandelbiskvier och ananaschips.


Och gästernas poäng på middagen? Dom är satta och väl förseglade i ett kuvert. När sista middagen är uppäten den 1 december så öppnas alla kuvert och vinnaren avslöjas. Så nu väntar en lång spännande väntan. Och ytterligare tre läckra tävlingsmiddagar.

söndag 14 oktober 2012

Söndagsbild #41


Äppelmos, äppelpaj, äppelchutney, äppelmuffins, äppelsaft, saffransäpplen och torkade äppelringar. Det är vad jag kan komma på att göra med äpplen.
Har jag missat några godbitar?

Igår var det då äntligen dags för min Halv 8 hos mig-middag (mer om den senare). Som alltid när mina fina vänner kommer på middag så fick jag massa fina gå bort-presenter och blommor. Bland annat två kassar äpplen. Två kassar är mycket äpplen. Det lär bli en hel del äppelpajer och äppelkok framöver, med andra ord.

Fler söndagsbilder hittar ni hos Fabriken.

torsdag 11 oktober 2012

Höstens moodboard


Fabrikens torsdagstema denna fyrtioförsta veckan på 2012 är Höstens moodboard.


Vitt, svart och naturfärger är vad jag går igång på just nu. Galna färger och mönster har fått ge vika här hemma den senaste tiden till förmån för det mer enkla och dova.


Floras lilla kofta är precis så som jag vill ha min inredning just nu. Enkelt, naturfärgat men med några små färgklickar. Lite färg och liv måste det ju vara. Annars blir det tråkigt. Och tråkigt är inget som platsar på höstens moodboard.


Och så dom färska blommorna. Den senaste tiden har kontot för de färska blommorna vuxit rejält (oroa dig inte, älskling, jag har tagit det från inredningstidningskontot. Typ... ;)). När blommorna inte längre finns i överflöd ute i naturen får gå till gubben på torget och fixa så dom finns inne istället. Jag hittar fler och fler ställen här hemma där jag bara måste ställa en vas med lite färska blommor i.


Blommor, naturligt, enkelt, svart, vitt, stickat, levande ljus och värme. Så vill jag ha det runt omkring mig i höst. Förutom i barnrummet. Där går vi wild and crazy med färger, mönster och dekorationer. Men mer om det om två veckor när torsdagstemat är just Barnrum.


Om det är något tema jag sett fram emot att surfa omkring och titta på den andra bidragen så är det detta. Ska verkligen bli kul att se alla andra tolkningar. På det här temat kan det ju hända nästan vad som helst. Om ni också är nyfikna så är det Fabriken som gäller. Där finns länkar till alla andra bidrag.

onsdag 10 oktober 2012

Och så var det dukningen


Det mesta är planerat och under kontroll inför lördagen. Då är det dags för mitt bidrag till vår egen version av Halv åtta hos mig som jag och tre kompisar ska köra. Menyn är spikad sedan länge, provlagningarna klara, inköpslistan skriven och vinerna som ska vara till är utvalda. Det enda som återstår att planera är dukningen.

Till en sån här viktig middag duger det inte med en simpel duk och en blomsterkvast i vas på bordet. Nu går jag all in och föga förvånande blir temat på dukningen Höst. Eftermiddagen har spenderats med sovande bebis på magen och datorn bredvid mig, surfandes efter dukningsinspiration. De finaste bilderna och de bästa tipsen jag hittat har jag sparat på en ny Pinterestboard - Setting the table.


Hittade t.ex en fin variant på äppellyktorna som nu för tiden är mer eller mindre standard på en höstdukning. Vet inte om jag kommer använda just såna här ljuslyktor på lördag, men dom kommer garanterat figurera på våra middagsbord under hösten. Har ni några bra och fina tips till min lördagsdukning? Bring them on!

tisdag 9 oktober 2012

Lappsug


Det va länge sen sist men i helgen smög sig ett plötsligt sug att sy lapptäcken på mig. Och ett sånt sug måste man såklart ge efter för. Två täcken fick jag till i pauserna mellan amning, middagsgäster, Viggos simskola, loppisbesök, bebisgos, bakning, fikabesök och säsongsstart av Solsidan.


Jag har en hel drös månniskor i bekantskapskretsen med växande magar men ingen som väntas leverera bebis innan jul så dessa filtar lägger jag i shoppen.

söndag 7 oktober 2012

Söndagsbilden #40


Vi tog en promenad till ett radhusområde i närheten av oss i förmiddags för att leta fina saker på deras garageloppis. Det vore en överdrift att säga vi gjorde några storfynd med den gröna glasflaskan för en femma och ett hederligt gammalt våffeljärn i gjutgjärn för en tia, fick vi med oss hem.

Annars är söndagen väldigt söndagsaktig för vår del. Alltså lugn och skön utan någon direkt ansträngning. Väntar fikagäster om ett tag så jag har ägnat mig lite åt min nyfunna hobby - bakning. Det är några av våra bästa vänner som kommer för att säga hej då (för andra gången, för efter gårdagens Hej då-middag kom vi fram till att vi behövde säga hej då en gång till). I veckan packar dom in sig i bilen tillsammans med sina fem barn och åker till Spanien. Dom har sålt huset och sagt upp sig från jobbet och flyttar på obestämd tid. Snacka om (läskigt) äventyr!

Nu blir det en snabb titt på de andra söndagsbilderna på Fabriken innan gästerna dyker upp.

fredag 5 oktober 2012

En fredagssnilleblixt


Satt vid frukostbordet imorse och sörjde lite över att Flora växer snabbare än blixten och bara hann använda de supersöta prickiga byxorna typ tre gånger...


...tills jag fick en snilleblixt och kom på att jag ju kunde klippa av benen och fålla så det blev en klänning istället.

Tack och hej, trevlig helg!

torsdag 4 oktober 2012

Kök / Porslin


Kök/Porslin är Fabrikens torsdagstema denn vecka och jag duckar återigen för temat kök och väljer att enbart fokusera på porslinet.


Min porslinsfavorit i köksskåpen är helt klart mugarna från Designtorget.
Det är såklart ingen garanti för en bra dag, men visst ökar det chanserna när man startar dagen med en kaffe ur en mugg med texten "Idag blir det en bra dag". Eller "Dagen blir toppen" och "Idag mår jag bra" som det står på de andra.


Faten till muggarna används sällan till vad dom är ämnade för, men dom ligger inte i skåpet och samlar damm för det. Dom funkar utmärkt som små kakfat till kaffet. Eller som ett fat där norra Europas segast tomater just nu ligger och mognar.


Dom används också flitigt som fat för värmeljusen.


Vill ni frossa rejält i kök och porslin så är det bara att klicka sig vodare till Fabriken och titta på de andra medlemmarnas tolkningar av temat.