måndag 18 februari 2013

Jag äger.


Jag har länge varit sugen på att göra en tavla av Coops matkasse. Har kassar sparade för ändamålet med både grön och brun pratbubbla, men Viggo hävdar bestämt att om tavlan ska hamna i hans rum ska det vara med lila eller blå pratbubbla. Så i väntan och förhoppning om att någon av dom färgerna kommer på bubblan använde jag en kassarna för att skära ut en schablon istället.


Sedan tryckte jag med grå färg på vanlig vit lakansväv.


Och till sist: klippa, sy ihop och stoppa med vadd.
Man kan aldrig ha för många kuddar. Eller hur var det nu!?

Undrar om killen eller tjejen som designade Coops kassar hade trott att dom skulle hamna både på väggarna och i soffan hemma hos kunderna?


Jag är inte helt nöjd med trycket dock. Någon som har några tips om hur man får schablonen att ligga helt tätt mot tyget så att ingen färg smiter in under som den gjorde för mig på e:et?

29 kommentarer:

 1. Den ble kjempefin!!!!
  Jeg har aldri lagd trykk på stoff før, så jeg har desverre ikke noen triks til deg.
  Håper noen andre kan hjelpe deg:)

  SvaraRadera
 2. Du är så härlögt kreativ Petra!

  SvaraRadera
 3. Halllå! Det beror nog på att påsen är ganska kraftig tror jag. Gammal vanlig overhead plast är jättebra, har du tillgång till en kopieringsmaskin så kopiera bilden på plasten och skär bara ut sedan, då blir det som en vanlig "köp-schablon". Jag brukar svampa på färgen, Lycka till , Karin

  SvaraRadera
 4. Jag tror det är svårt att undvika "färgsmit" om man anväder en schablon av såpass kraftigt papper; det är ju svårt att få den att ligga helt slätt menar jag.
  Mitt allra bästa stalltips till schabloner är självhäftande genomskinlig plast! Dels sitter den på plats utan att man behöver hålla i och dels sluter den tätt så att det blir färre sådana små missöden. Jag använde den varianten när jag tryckte mina kakelkuddar (syns här: http://tygochotyg.blogspot.se/2010/12/kakelkuddarna.html) och det hade nog aldrig gått annars. :)
  Nackdelen med sådana schabloner är att de är svåra att återanvända, men till ett såpass enkelt mönster som det du tryckt här kanske inte det är hela världen.

  SvaraRadera
 5. Dubbelhäftande tejp på många ställen under schablonen & lägga på färgen med roller. Om du bara vill trycka ett tryck, eller t.ex. vill trycka med barnen, är nog självhäftande plast otroligt bra.

  SvaraRadera
 6. Jag tror också att det är bäst om man kan få schablonen att sitta helt tätt mot underlaget, med självhäftande papper eller plast är ju enklast, om du kan få tag på stora ark. Har du något tryckeri i närheten kan du säkert få köpa några stora ark billigt om du fråga snällt ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag använder alltid en screenram ovanpå schablonen. Då läcker ingen färg, eftersom schablonen trycks ner på tyget. Smidigt och enkelt!

  SvaraRadera
 8. DU ÄR JU HELT UNDERBAR;) BRA IDEE. KRAM

  SvaraRadera
 9. Härligt!! En sån skulle nog dottern velat ha :)

  Kram Victoria

  SvaraRadera
 10. Så påhittig av dig, KUL IDÉ!

  SvaraRadera
 11. Instämmer, aldrig för många kuddar! Väldigt bra i dessa amningstider också. :-) Och jag diggar verkligen designen!
  Skönt att höra att du fortf använder bärsjalen, då hoppas jag att den kommer funka ett tag till. Och jag kan verkligen tänka mig att den blir ännu viktigare när man har fler barn som behöver omsorg och mat och sånt som man liksom kan bortse lite från när man bara har en knodd att ta hand om.

  SvaraRadera
 12. Ja, det gör du! :) Äger alltså! Jo, när det kommer till schabloneriet, så duttar jag på färg med en bit tvättsvamp. Färgen får då inte duttas på i ymniga, blöta lager, hellre fler dutt, men "torrare". Jag trycker även ned schablonen med fingrarna kring den bokstav som ska färgas när jag duttar. Jo, och så tejpar jag fast schablonen ute i kanten vid användning. Jag skriver f ö ut text på overheadplast och skär sedan ut. Ett teckensnitt som funkar bra är Stencil, eftersom "springor" delar av bokstäverna. Dock finns inga gemener.

  SvaraRadera
 13. haha, vilken skön kudde! jag tipsar om att göra schablonen i kontaktplast :-) gjorde faktiskt också textiltryck i helgen. Och du, tack så himlans mycket för shopping-tipset. Som en karta liksom, tror jag ska köra det imorgon :-D wohooo!!!!

  SvaraRadera
 14. galet cool... behöver nog fylla på kuddarna här, för jämfört med dej har jag alldeles för få i min soffa! :-)

  SvaraRadera
 15. Så himla rolig kudde!!! Vill också ha!!!

  SvaraRadera
 16. Påsarna finns just nu med lila bubbla / mvh Nina

  SvaraRadera
 17. Du är ju så sjukt duktig :) Var får du alla ideer ifrån. Imponerande! Inspirerande!

  Kram Linda

  SvaraRadera
 18. Det finns schablonlim i sprayform som troligen skulle fungera finfint! Finns bl.a. i färgbutiker.

  SvaraRadera
 19. Jättesnyggt! Jag har faktiskt ett kanontips som är helt gratis. När jag gör textiltryck i skolan med eleverna använder jag fodralet som ligger runt kopieringspapper, det som man alltid slänger. Det är vaxat på ena sidan och går att stryka fast på tyget. Då sitter schablonen perfekt och det blir inget kladd. Om du tycker det är svårt att förstå hur jag menar har jag en instruktion med bilder som jag kan skicka över till dig.

  //Jenny

  SvaraRadera
 20. Åhh va läckert! Märks att det var en "evighet" sedan jag kikade in hos dig, du skapar ju så mycket skoj/fint/läckert/inspirerande tjejen..måste läsa ikapp! =)
  Kramhögar
  Sanna

  SvaraRadera
 21. Underbar kudde, fantastiskt rolig idé och fin form! Ytterligare ett tips är att först dutta på färg i samma färg som underlaget längs kanterna och låta det torka, då brukar det ha smitit färdigt och sen tar man den andra färgen.

  SvaraRadera
 22. Vad fint det blev! ...och vilken fantastisk idé! :)

  SvaraRadera
 23. Hej!! Cool idé! När mina elever gör tryck så använder vi antingen vanligt vitt papper( engångstryck) och när de ska använda det fler gånger gör de på overheadplast. Något som vi också använder är det pappret som sitter runt kopieringspappret på jobbet. Det är lim på det vilket gör att pappret sitter fast och färgen brukar inte läcka igenom. Förra vintern var jag på screenprintingkurs på folkuniversitetet och det var verkligen kul och kan rekommenderas... Tack för fin inspo i alla fall!!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra