onsdag 26 juni 2013

En sommarpresent laddad med boktips


På sommaren är det två samtalsämnen som blossar upp, år efter år. Vädret och böcker. Kommer det bli en solig sommar? Lovar den siande tysken värme? Vilken är din bästa bok? Vad rekommenderar du för läsning i hängmattan? Blir det regn- eller värmerekord?


När det gäller vädret kan jag tyvärr inte bidra med något alls förutom stenhårt hållna tummar för sol och värme, men på bokfronten däremot... där har jag faktiskt ett och annat att komma med. Så min semesterpresent till er blir några snabba bok- och författartips.

Tamara McKinley har skrivit en av de bästa böckerna jag läst - Matildas sista vals. Men flera hennes andra böcker (Den svarta opalen, Arvet och Eldhärjad) är också väl läsvärda. Gillar man romantiska, spännande och fängslande familjedramor som utspelar sig över flera årtionden och vackra skildringar av 1800- och 1900-talets Australien så är detta helt rätt författare att välja.

Celias döttrar, Farliga frestelser och Ingen ängel av Penny Vincenzi. Även här är det familjedrama, romantik och mörka hemligheter som gäller men skådeplatsen är istället England under 1900-talets första årtionden. Jag gillar verkligen Vincenzis förmåga att på ett spännande sätt lyckas fläta ihop flera människors öden och berättelser till en sammanhållen historia.

Är det en spännande deckare ni är ute efter kan jag rekommendera Harlan Coben och Michael Connely. Båda skriver lättsmälta deckare som är otroligt spännande från första sidan.


Och så boken som jag alltid rekommenderar till alla. Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. En fantastisk historisk roman om Johanna som trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva, trots att hon är kvinna. När hennes bror sedan dör antar hon hans identitet och fortsätter på hans präststudier. Man får sedan följa Johannas liv förklädd till man ända till hennes drömmars stad, Rom. Som sagt, jag rekommenderar denna till alla och jag har ännu inte stött på en enda som inte gillar den.


Själv har jag några timmar kvar på en ljudbok, men så snart den är slut tänker jag sätta tänderna (eller kanske ögonen snarare...) i den här. Har haft den i bokhyllan i över ett år och ännu inte läst den, men jag fick höra av måndagens lunchgäst att den visst var väldigt bra.

5 kommentarer:

 1. Jag instämmer i alla tips! Bra författare allihop:)

  SvaraRadera
 2. Matilda sista vals är helt fantastiskt bra. Även Påven Johanna.

  Trevlig sommar!
  Malin

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Jag gillar historiska romaner och dom där hade jag missat. Gillar också Connelly och Harlan Coben, perfekt sommarläsning!

  SvaraRadera
 4. Det låter härligt med bokdiskussioner, jag har lagt en hög på mitt sängbord och jag tror att jag får lägga Påven Johanna till den högen!

  SvaraRadera
 5. Härligt med läsning! Jag har börjat plocka ihop en hög med sommarläsning inför semestern.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra