måndag 2 december 2013

En liten slant kan göra stor skillnad

Mer och mer för varje år när julen närmar sig så tänker jag på dom som inte är lika lyckligt lottade som vi. Dom som har en hel del annat att fundera på, än saker som hur årets adventsljusstake ska se ut, när man ska hinna baka lussebullarna och om det ska vara mint- eller cognacsmak på tryffeln. 


Till alla de där släktingarna som vi egentligen inte vet vad vi ska köpa i julklapp - de som redan har allt och dessutom säger att dom inte önskar sig något, men som man ändå vill köpa något till för att visa sin uppskattning. Till dom är det perfekt att istället skänka en slant eller köpa något ur Unicefs gåvoshop.  


Och till dom man faktiskt vill köpa en "riktig" present till så finns Rädda Barnens designshop. Fylld med massa, riktigt fina saker. Som till exempel ursnygga Diamond Lights. En stor del av priset går direkt till Rädda Barnen.


Hos Rädda Barnen hittar man även Flowerbed. Genial, om ni frågar mig som inte alls är ett fan av höga blomsterarrangemang i dukningarna. Kan mycket väl bli en sån i julklapp till mig själv.


Man kan också göra skillnad genom att skänka en del av sin tid. Vi har precis signat upp för att baka 60 lussebullar till en julfest för hemlösa. Inte en särskilt stor uppoffring för oss men förmodligen en väldigt stor sak för de hemlösa som faktiskt får någonstans att fira jul med mat, glögg och lussebullar.


Bor man i Stockholm och vill förena nytta med nöje så är julmarknaden i Marabouparken ett utmärkt alternativ. Större delen av inträdet går direkt till Rädda Barnen.


Och får man inte nog av julmarknad den första helgen kan man fortsätta helgen efter på Vintagefabrikens julmarknad. Där finns det också möjlighet att skänka kläder, filtar och täcken till hemlösa.


Okej. Ska vi bestämma nu då att vi alla skänker varsin liten slant i jul. Det har vi råd med.

9 kommentarer:

 1. Jag är på! Har både fått och gett t ex matpaket via Unicef flera gånger, tycker det är hur bra som helst.

  SvaraRadera
 2. det finns så mycket bra man kan lägga sina slantar på... själv har vi planerat att svärmor och svärfar ska få en get, till någon annan liksom, det blir de nog glada för!

  SvaraRadera
 3. Jag brukar alltid köpa julklappar på det viset. Till mina föräldrar men också bara ändå för att det känns så sjukt konstigt att vi konsumerar som idioter kring en helg. Förra året handlade jag för 700 kr hos Unicef till jul. Det ska jag göra i år också. Bara för att jag kan. Mitt motto (trots den låginkomsttagare jag är) är att "det drabbar ingen fattig". Då menar jag mig själv.

  SvaraRadera
 4. Vilket bra inlägg Petra! Tänker också att det blir klappar som gläder behövande i jul!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag kör ofta Unicefjulklappar eller liknande till föräldrar och syskon. En utmärkt present!

  SvaraRadera
 6. Tack för fina tips! Har en insamling på bloggen som du kanske är intresserad av att stödja och dela vidare!?

  SvaraRadera
 7. Var i Sundbyberg igår, och såg precis affischen om loppis i Marabouparken (trodde dock att den låg i Upplands Väsby...) och grämde mig över att jag var där fel dag. Så här i juletider känns det extrabra att handla så mycket på Röda Korset som jag gör :-)
  Och nu är det bara 199 dagar kvar till midsommar!!!!

  SvaraRadera
 8. Ja, det har vi råd med! Bra och viktig inlägg!

  SvaraRadera
 9. Absolut! Vi har skänkt pengar via musikhjälpen så länge det hållit på. Jag tycker också att en get och liknande är bra presenter till barn. Mindre barn kan man komplettera presenten med en leksaksget och större barn kan man sätta sig ner och verkligen förklara vilket skillnad gåvan gör för andra. Det är stort!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra