torsdag 31 januari 2013

Moodboard i januari


Sist vi gjorde moodboards för Fabriken var i oktober och då var det höstens mood som gällde. Nu när det är dags igen är det januari som ska ligga på boarden.


Jag känner mig lite kluven och splittrad. Vet inte riktigt vad jag önskar och hur jag vill ha det. Bara en sån sak som att jag skrivit om det här inlägget fyra gånger nu. Jag slits mellan en enorm längtan efter våren och härliga pasteller och ett förnuft som säger att jag borde njuta av här och nu. Att det faktiskt (och tyvärr) nog är ganska långt tills våren behagar komma på riktigt. Åka pulka och skidor, gå på soliga vinterpromenader, dricka varm choklad och klappa på frostnupna rosiga, barnkinder.

Ja, jag låter pastellerna ligga lite i bakgrunden ett tag till, sneglar lite längtansfullt mot dom då och då men njuter av vinter och vitt istället.


Ambivalent och osäker... ja, det är jag. Men en sak vet jag i alla fall att jag vill ha. Stjärnor. Jisses, vad jag går igång på stjärnor just nu. Som skålar, på ljusstakar, som dekorationer, på kläder. Och smycken. Oh, så jag längtar till dom örhängen kommer som armbandsvariant. 


Doften som sniffats mest i januari är helt klart Mörk vanilj från Lilla Bruket. För alla doftljusfrälsta som ännu inte doppat sina näsor i denna är den ett måste. Ren njutning.


Blommor, naturligt, enkelt, svart, vitt, stickat, levande ljus och värme. Med dom orden beskrev jag höstens moodboard. På många sätt är jag där fortfarande. Men med mindre svart - jag gör allt för att få in ljuset nu. Och mindre stickat och varma material. Jag går mot det lite mer avskalade och klara. På de lediga platserna efter det svarta och det stickade adderar jag glas och klara material och en c-vitaminboost utan dess like (allt för att slippa de elaka förkylningarna som verkar ha landet i sitt järngrepp)

Hos Fabriken hittar ni idag fler januari-moodboards att inspireras och njuta av.

tisdag 29 januari 2013

Januaris blomster


Ynka två dagar kvar av januari och imorse gav jag mig ut på jakt efter växter till januaris naturmoodboard. Ett återkommande tema som duktiga Karin startat.

"Kul med januari" tänkte jag ironiskt. "fem olika sorters kala grenar är väl på sin höjd vad man kan hitta ute nu". Men lite roligare än så blev det faktiskt. Jag hittade ett gäng blomoor minsann. Även om alla blommor och växter jag hittade mest vittnade om en svunnen blomsterfägring. Torkade, ganska färglösa och övervintrande blommor är vad som bjuds i naturen nu.


Inomhus däremot, är det betydligt mer färgglatt på blomsterfronten. Total tulpanfrossa verkar råda hemma hos varenda person. I alla fall varenda person som har en blogg eller Instagram. Vareviga dag bombarderas vi med bilder på dessa färgglada, krispiga godingar. Och inte mig emot. Det, och varje ny minut av ljus på eftermiddagarna, ger hopp om våren.

För egen del har det varit tunnare än vanligt på tulpanfronten här hemma.
Ett avlagt löfte om köpstopp under hela januari har gjort att de färska blommorna har varit färre under månaden. Så gissa om jag blev glad när lördagens middagsgäster hade med sig en bukett på 50 (!) tulpaner.

Köpstoppet ja... en utmaning att hålla, kan jag lova. Och idag fick det sig den ultimata prövningen när jag såg dessa nyinkomna finheter. Oh la la! Jag vill ha pantrarna, palmerna och underlaterna. Och så lite hjärtan och jaguarfläckar på det.


Splittrad? Jag? Inte alls. Att snabbt svänga från vissna januariblommor till finaste barnkläder med underlater på är väl inga konstigheter. Klart som korvspad och helt logiskt.

Vill ni ser fler moodboards av naturen kan ni kika in hos Åsa, där alla länkarna finns.

måndag 28 januari 2013

Mer tapetpiff


Askarna för ordning och reda är inte det enda jag klistrat tapeter på den senaste tiden.
En minibyrå i Julias rum har också fått en ansiktslyftning.


Bättre sätt att piffa saker på än lite färg och en bit fin tapet eller papper finns knappast.

söndag 27 januari 2013

Söndagsbild #4


Igår slukades årets första semla. Och årets andra.

Semlor är nog ett av de få bakverken som faktiskt är så sjukt mycket godare om man bakar dom själv istället för att köpa. Jag och Viggo bakade en sats på 20 bullar som jag tänkte att det borde väl räcka ett tag. Ack, så fel jag hade...!
Med tanke på den strykade åtgången redan första dagen så är det lika bra att skriva upp ett nytt semmelbak på To do-listan för kommande vecka.

Nu ska jag nog klämma årets tredje semla och samtidigt kika på fler söndagsbilder hos Fabrikens alla medlemmar.

lördag 26 januari 2013

Guld på burk


Den bronssprayade fjädern fick mig att komma och tänka på att även jag hade metallglans på burk nånstans hemma. Så snyggt, så snyggt. Jag var minsann tvungen att spraya något
(läs: en massa) jag med. Pronto.

Jag startade upp lite lätt med tre träkulor.


Maskera halva kulan med målartejp och sen spray, spray.
Upp på en guldkedja och voila: Ett halsband.

Snabbt och enkelt. Det är min melodi det.

fredag 25 januari 2013

Fredagsbesök med fotostök


Idag har jag haft celebert besök av Keramik-Frida och Fotograf-Lina. Reportage för Expressen Handarbete&Pyssel stod på schemat. Dom svepte in strax efter frukost, plockade upp kamerautrustningen, rumsterade om i alla vrår och knäppte bilder.


Sen lunch, ljuvligt goda hallongrottor som Frida bakat och prat, prat, prat.
Lite väl mycket prat tyckte visst Viggo: "Mamma, varför är dom här hela tiden. Dom där som pratar så mycket?"

Med gemensamma krafter lyckades jag och Lina locka ner Frida i Instagram-träsket också.
Och appropå Instagram-träsket... har ni sett det här? Fantastiskt kul! 
Igenkänningsfaktorn är hög.

Numret det fotades för kommer ut i mars nån gång. Fokus för reportaget var decoupage och vi letade fram så mycket decoupagade saker att styla med och fota så i tidningen kommer det nog se ut som jag gått helt bananas och klätt in hela lägenheten och bohaget i gamla tapeter, serietidningar och servetter.

Missa föresten inte Fridas tävling där ni kan vinna ett personligt frukostset i keramik.

torsdag 24 januari 2013

Ordning och reda


Alla gillar vi väl ordning och reda. Mer eller mindre. Vissa mer och andra mindre. Jag gillar det mer. Men jag jobbar lite i motvind här hemma eftersom mannen, 13-åringen och 11-åringen verkar gilla det mindre. Viggo är med sina 4,5 år än så länge ett osäkert kort men han visar stark potential att vara på väg mot min mer-sida.  


Trots mitt stretande i motvind så måste jag få klappa mig själv på axeln och säga att jag är en fena på ha ordning och reda. Vill ni veta knepet?
Okej håll i er för nu kommer ett sånt där riktigt präktigt äckligt tips: Var sak har sin plats. Och har den ingen plats så åker den ut. (Och nej min älskade man, i en hög på kistan i hallen, placerad på hyllan bredvid mitt stileben eller på golvet bredvid din säng är inte en godkänd plats).

Och så fina askar och lådor. Det gör hela Ordning och reda-grejen betydligt mycket roligare. Och enklare. Vackra tapeter och papper får den mest harmlösa och tråkiga asken att bli hur tjusig som helst och skrika "Använd mig. Lägg småpryttlarna i mig så det blir ordning och reda!"


Jag behöver ordning och reda omkring mig. Punkt.
Kanske för att motverka det ständiga kaoset i huvudet av idéer och projekt som ska förverkligas. Ordning och reda utanför knoppen och kaos inuti.

Ja, vad ska man säga... Ordning och reda. Ett tema helt i min smak. Mer ordning och reda finner ni denna tema-torsdag hos Fabriken.

tisdag 22 januari 2013

Be my valentine

2013 års upplaga av Alla hjärtans dag närmar sig. Inget som brukar firas överdrivet storslaget i vårt hem och det tycker jag inte heller att man behöver göra. Middag, bubbel och dyra presenter i alla ära men just Alla hjärtans dag funkar de mindre, men genomtänkta och personliga presenterna precis lika bra. 


Vem skulle t.ex. inte älska att få en sån här bukett med chokladdoppade jordgubbsrosor.


Eller en hel kortlek med kärleksord på varje kort. Tycker man att det blir väl mastigt med 52 saker att skriva kan man ju t.ex. bara använda de tretton hjärter-korten.
Har tappat länken till denna bild. Sorry!


Och den här då... hur romantiskt är inte den. Små hjärtan gömda lite överallt och varstans för att varje gång dom hittas påminna om att man är älskad. En alla hjärtans-present som varar i flera dagar om man gömmer hjärtana väl.


Överraska din kärlek på en kopp kaffe och nybakade hjärtebullar.


Nyttighets-nyårslöfte? Inga problem. Ordna en dignande fruktkorg med frukterna dekorerade med sötaste klistermärkena från Etsy


Och så en av de fin-fina sakerna med Internet... det är sprängfyllt med fina och roliga freebies att printa ut. Här hittar ni en stor härlig samling att välja bland


Till sist en klassiker - te-påsarna. Byt ut alla etiketter på te-påsarna mot egna etiketter med hjärtan och små kärlekshälsningar. 

måndag 21 januari 2013

Hålla-sjukling-sällskap-i-soffan-pyssel


Tre tomma glasflaskor + restgarner i överflöd + ett limstift + sjuk 4-åring som vill ha konstant sällskap i soffan = tre färgglada vaser.

Förlagan till mina vaser såg jag hos Helena härom dagen. En del idéer är helt enkelt så roliga och påhittiga att jag bara måste testa själv, på en gång.


Bara limma på flaskan en liten bit i taget och snurra garnet runt varv efter varv. Snurra runt, runt, runt. Tätt, tätt, tätt. Varv på varv, på varv, på varv. Tålamod är en dygd. ;)

söndag 20 januari 2013

Söndagsbild #3


Den planerade lunchen hos vännerna, skidåkningen och långpromenaden i solen ströks snabbt från söndagens To do-lista när vi konstaterade i morse att Viggo var magsjuk. 
Istället har större delen av dagen spenderats inomhus pysslandes med lite ditt och datt. Startskottet för toalettrenoveringen gick strax efter lunchtid och nu väntar jag som bäst på att lager ett på väggarna ska torka så jag kan måla nästa. Vita fräscha väggar blir det. 

Och appropå vitt. Vilka galet fina krispiga vintervita inlägg vi överöstes med i torsdag. Som en enda lång ljusterapisession att surfa runt bland dom. Favoriterna sparade jag i en ny board på Pinterest.

Hos Fabriken kan ni se fler favoriter från torsdagens krispiga tema och självklart hittar ni även fler söndagsbilder. 

Önskar er ett par mysiga sista timmar på veckan och en bra start på nästa! 

lördag 19 januari 2013

En perfekt present till mjuka bebistår


Ett lapptäcke är den perfekta presenten till en ny liten bebis. Filtar behövs ju alltid till de små. Helst en i vagnen, en i vaggan, en på vardagsrumsgolvet och ett par extra när det första smutsas ner. Jag syr mina lapptäcken av återvunna tyger med ny, mjuk fleece på baksidan och ingt blir det andra likt. Alla är unika.


Suget att sy lapptäcken går lite upp och ner för min del och för tillfället ligger lusten på upp. Det ligger sex nya lapptäcken i shoppen och väntar på att få packas in och resa till nya ägare. Finns inte just den färgkombinationen du vill ha så syr jag gärna ett täcke på beställning efter sina önskemål.


Note to self: folk tittar konstigt på en när man står ute i snön i 10 minusgrader och fotar färgglada lapptäcken.

torsdag 17 januari 2013

Krispigt vintervitt

Veckans Fabriken-tema är ett sånt där "svår-lätt" tema. Ni vet, svårt eftersom det kan tolkas i princip hur som helst och lätt för att det kan tolkas i princip hur som helst.


Krispigt vintervitt. Ett snölandskap, vita tulpaner och maränger dök upp i mitt huvud när jag såg temat. Jag valde snabbt den av de tre som är godast att svulla i sig efter fotograferingen. Vita, krispiga maränger i en vit loppisfyndad skål på fot (jag är smått besatt av skålar på fot märker jag efter en snabb titt i köksskåpen) mot min nya, vita vägg

Vitt ger ljus. Vitt inger ett lugn. Vitt är fräscht. Och vitt är enkelt att matcha med allt. Gissar att detta är anledningen till färgens stora framgång i inredningssammanhang. För hur många är vi inte som har inrett hemmet med "vitt som bas på väggarna (och för dom som har riktig tur även på golven) och sen detaljer i olika färger för att ge liv och personlighet". Inte så unikt, men ack så fräscht och bra. 


Fler krispiga vintervita tolkningar av veckans tema hittar ni om ni klickar er vidare till Fabriken

Nästa vecka är temat Ordning och reda. Ett tema som är betydligt lättare att visualisera precis vad jag vill visa, men ack så svårt att faktiskt få till det i hemmets alla vrår.