söndag 30 juni 2013

Six down, six to go


Hur galet är det inte att halva tjugohundratretton redan är till ända?! Jag vet inte om det här halvåret rusat förbi så snabbt för att vi missade våren (det var ju bara vinter, vinter, vinter och sen plötsligt sommar), om det är för att jag haft så ofantligt roligt (tiden sägs ju gå fort när man har roligt) eller om jag börjar bli gammal (gamla människor tjatar ju jämt om hur himla fort tiden går). Kanske lite av alla tre. Sex månader är i alla fall slut och endast sex återstår.

Varje månad hittills under tjugohundratretton har ju jag och de andra medlemmarna i Fabriken skapat moodboards och här är mitt första halvår. Januari, februari, mars, april, maj och juni. Ganska olika, men ändå rätt lika.

Imorrn går vi in i juli och den andra halvan av året. Den bästa halvan. Den halvan då det är minst två månader sommar, halvan med min födelsedag, halvan med Floras allra första födelsedag, halvan med vår bröllopsdag, halvan med mysiga advent och jul och halvan då vi har semster på både Öland och Västkusten och en höstresa till Legoland att se fram emot.

Välkommen juli!

lördag 29 juni 2013

Glass, glass, glass


Tårtor, kakor, godis och chips i alla ära, men glass är min absoluta favorit. Alltid. Utan tvekan. Så inte mig emot att hyllorna i bokhandeln är överbelamrade med olika glassböcker i sommar. Om man vill skulle man lätt kunna testa ett nytt glassrecept varje dag. Hela sommaren.
Igår blev det dock ingen hemgjord glass alls utan istället en riktig gammal klassiker.
Big pack i 3-smak -  vanilj, päron och jordgubb. Funkar det med. Speciellt när man äter den i strutar som snabbt piffats med smält choklad och strössel.


Önskar er en härlig helg, vänner. Både SMHI, yr och Klart (ja, jag är smått besatt av vädret sommartid och likt Annica så har jag inte mindre än tre väder-appar nedladdade på telefonen som jag kollar av ofta. För ofta) lovar sol från klar himmel, så utsikterna för en storslagen sommarhelg är goda.

fredag 28 juni 2013

Smock - som en fet smocka rätt upp i självförtroendet


Det skulle tydligen vara så hiiiimla enkelt att sy smock. Bara rulla upp resårtråden på undertrådsspolen och sy. Lätt som en plätt, om man ska tro alla teutorials och beskrivningar jag hittade på nätet. Ähh... nej. Det gick inte. Jag försökte om och om igen, googlade ("sy smock", "hur man syr smock", "att sy smock"), gjorde ett nytt försök, svor, muttrade, googlade lite mer ("funkar inte att sy smock", "vad gör jag gör fel när jag syr smock", "rynkar sig inte när jag ska sy smock"), testade igen, svor lite mer och kände mig urkorkad och totalt värdelös på att sy.

Någonstans halvvägs in i smockeländet så läste mannen av signalerna (inte så svåra att missa kanske med tanke på alla fula ord och mördande blickar jag gav ifrån mig) tog barnen och gick ut så jag kunde fortsätta mitt svärande i lugn och ro. Och till slut fick jag faktiskt till det. På mitt eget sätt. Inte alls så som beskrivningarna visade. Men vad gör det. Smocken sitter som en smäck på Flora.

torsdag 27 juni 2013

Moodboard juni


Som alltid så har juni flugit förbi utan att jag egentligen vet vad jag gjort. Vi har inte gjort något speciellt men ändå en hel massa saker. Solat och badat, semestrat i Spanien, frossat i jordgubbar och melon, druckit otaliga islatte, loppisshoppat, grillat, promenerat massor och lyssnat på ljudbok, bläddrat i blanka magasin, firat midsommar, lunchat med vänner, druckit vin på uteserveringar, hängt i lekparken, sytt blommiga sommarklänningar till Flora och grillat ännu massa mer. 


En härlig klassisk sommarmånad har galopperat förbi, helt enkelt.


Fabriken är temat för dagen Moodboard juni. Kika in där och se vad de andra medlemmarna haft för sig och i vilket mood dom varit under månaden.

onsdag 26 juni 2013

En sommarpresent laddad med boktips


På sommaren är det två samtalsämnen som blossar upp, år efter år. Vädret och böcker. Kommer det bli en solig sommar? Lovar den siande tysken värme? Vilken är din bästa bok? Vad rekommenderar du för läsning i hängmattan? Blir det regn- eller värmerekord?


När det gäller vädret kan jag tyvärr inte bidra med något alls förutom stenhårt hållna tummar för sol och värme, men på bokfronten däremot... där har jag faktiskt ett och annat att komma med. Så min semesterpresent till er blir några snabba bok- och författartips.

Tamara McKinley har skrivit en av de bästa böckerna jag läst - Matildas sista vals. Men flera hennes andra böcker (Den svarta opalen, Arvet och Eldhärjad) är också väl läsvärda. Gillar man romantiska, spännande och fängslande familjedramor som utspelar sig över flera årtionden och vackra skildringar av 1800- och 1900-talets Australien så är detta helt rätt författare att välja.

Celias döttrar, Farliga frestelser och Ingen ängel av Penny Vincenzi. Även här är det familjedrama, romantik och mörka hemligheter som gäller men skådeplatsen är istället England under 1900-talets första årtionden. Jag gillar verkligen Vincenzis förmåga att på ett spännande sätt lyckas fläta ihop flera människors öden och berättelser till en sammanhållen historia.

Är det en spännande deckare ni är ute efter kan jag rekommendera Harlan Coben och Michael Connely. Båda skriver lättsmälta deckare som är otroligt spännande från första sidan.


Och så boken som jag alltid rekommenderar till alla. Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. En fantastisk historisk roman om Johanna som trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva, trots att hon är kvinna. När hennes bror sedan dör antar hon hans identitet och fortsätter på hans präststudier. Man får sedan följa Johannas liv förklädd till man ända till hennes drömmars stad, Rom. Som sagt, jag rekommenderar denna till alla och jag har ännu inte stött på en enda som inte gillar den.


Själv har jag några timmar kvar på en ljudbok, men så snart den är slut tänker jag sätta tänderna (eller kanske ögonen snarare...) i den här. Har haft den i bokhyllan i över ett år och ännu inte läst den, men jag fick höra av måndagens lunchgäst att den visst var väldigt bra.

tisdag 25 juni 2013

Turbosnabba vimplar


Vid 18-tiden i torsdags fick jag ett sms om att jag tydligen utnämnts till ansvarig för dukning och piff på midsommarafton. Jaha. Vad fixar man för piff med bara ett par timmars varsel? Valet föll på ett paket blommiga pastellservetter som låg i kökslådan, sommarblomster (såklart) och turbosnabba vimplar.

Inte ett stygn syddes, utan istället vek jag bara tygerna dubbelt på längden och sen ett par omgångar på bredden, klippte ut vimplarna och limmade fast på vitt garna med ett par limduttar på varje vimpel. Tolv meter vimplar på mindre än en timme. Det borde väl helt klart placera dom i kategorin "Löjligt snabbt fixat piff". Eller?

måndag 24 juni 2013

Potatistryck, dip dying och en strasspiffad mask


När andan faller på så fixar jag vidare i Julias lila rum. Lite småpiff här och lite minipyssel där. Så länge det är vitt, svart och lila saker som produceras har jag fått i princip fria händer. Potatistrycket härom dagen blev en sittkudde och jag har äntligen klätt om nummer två av mina stolar jag loppisfyndade sjukt billigt (två ynka Selmor fick jag betala) för ett par år sedan. Nummer ett är den med elefanter som sedan länge står i vardagsrummet.


På väggen hänger en vit mask som jag dekorerat med några fjädrar, lila strass och band och så har jag testat lite dip dyed-målning för första gången.

söndag 23 juni 2013

Sju sorters kakor är ju bara sooo last year. Nu är det sju sorters tårtor som gäller


Midsommar tjugohundratrettons nya inslag var tårtbuffén. En tårta från varje familj gav totalt sju sorter på buffébordet. En tårtbuffé som fick det att flimmra lite framför ögonen, vattnas i munnen och gunga aningens under fötterna.


Mycket jordgubbar, såklart (det var ju ändå midsommar) men ändå sju helt olika skapelser och förutom jordgubbarna bjöds det bland annat på dumlemousse (guuudomligt), chokladtårta och banana-toffietårta.


Mitt bidrag till festligheterna blev en Jordgubbscheesecake med lemon curd på chokladbotten.

Chokladbotten:

100 gram rumstemeprerat smör
2,5 dl strösocker
2 msk sirap
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/5 dl kakao
1 nypa salt

Vispa ihop smör, socker och sirap till en mjuk smet. Tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör sedan ner i smörblandningen. Häll i en smord och bröad form och grädda i ca 20 minuter på 175 grader. Efter att kakan svalnat tar du den ur formen, diskar formen och täcker den med plastfolie och lägger sedan ner kakan igen.

Cheesecakesmet:

5 gelantinblad
200 gram philadelphia
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
300 gram färska jordgubbar

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Blanda ihop philadelphia, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om. Vispa grädden. Mixa jordgubbarna till en puré. Vänd ner jordgubbspurén i smeten och vänd sedan ner grädden. Rör till en slät smet. Krama ur gelatinbladen och smält dom i lite, lite vatten. Häll i gelatinet i smeten och rör om.

Bred sedan på ett lager lemon curd (utmärkt recept finnes här) på chokladkakan och häll över jordgubbssmeten. Låt stelna i kylskåpet minst 4 timmar, helst över natten. Ta ut och dekorera på varlfritt sätt. Jag dekorerade min tårta med jordgubbar som jag marinerat i lite socker och limesaft i ca en timme.


Och så en sammanfattande betygsättning då.
Smak på tårtan: 4 av 5 (alltså väl värd att testa). Svårighetsgrad på tårtan: 3 av 5. Bloggen där jag hittade receptet på tårtan: 5 av 5 (kan inte fatta att hon bara är 15 år, Matilda som har bloggen. Snacka om duktig tjej!)


Mitt bidrag till Fabrikens söndagsbild - tårtor i överflöd. Klicka er vidare dit för att se vad de andra medlemmarna bjuder på denna söndag.

torsdag 20 juni 2013

Midsommar


För min del får midsommar gärna vara precis så traditionell, blommig, rosaskimrande och klyshig som man föreställer sig. Dukat med skira spetsar, vackert porslin, spretiga sommarbuketter och blommiga servetter.


Jag hoppar mer än gärna säck och springer med potatis på en sked i munnen, jag rotar fram mina blommiga och vita kläder i spets och givetvis rättfärdigade jag mitt köp av den ljuvligaste lilla sjömansklänningen till Flora med att "den är perfekt till midsommarafton".


Som traditionen bjuder så kommer vi även i år fira midsommar hemma hos min svåger och svägerska på Djurgården. Sillunch och grillmiddag. Och... 2013 års nya inslag på midsommarschemat - tårtbuffé! Vi är sju familjer som kommer fira tillsammans och alla har fått i uppdrag att ta med en varsin tårta. Efter noggrannt googlande och bläddrande i gamla mattidningar och kokböcker har mitt val fallit på en jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten med lemon curd och limemarinerade jorgubbar som dekoration. Bilder, recept och utförlig betygsättning kommer givetvis efter helgen, så snart tårtfatet är tömt.


I Fabriken startar medlemmarna midsommarfirandet redan idag med sina tolkningar av torsdagstemat Midsommar. Kika gärna in där för tips och inspiration.