fredag 29 november 2013

Kul(ig) copycat


Så fick jag då äntligen ändan ur och gjorde min egen kopia på Ferm Livings fina ljusstake. Helt skamlöst kopierade jag den rakt av och räknade sen snabbt ut att jag sparat 860 kronor på att göra en egen. Tackar, tackar!


Fyra borrade hål i de stora kulorna, ner med ljushållare från panduro och sen trä upp alla kulorna i valfri ordning på en brun läderrem. Så snabbt och enkelt att det nästan än löjligt att danskarna vill att vi ska betala nära en tusenlapp för deras original.

 

Det var allt för idag. Trevlig helg, vänner!  

torsdag 28 november 2013

Need, read, want, wear

När roliga, och också lite tänkvära, utmaningar dyker upp i bloggvärlden vill man ju inte vara sen att hoppa på. En önskelista till jul med bara fyra saker. En att ha på sig, en att läsa, en man behöver och en man verkligen vill ha.


 Need - det är egentligen mycket jag verkligen behöver. Förutom en sak. En rejäl påfyllning i underklädesgarderoben. Den är en för sorglig syn just nu.
Read - högen med olästa böcker som så fort jag får tid ska bli lästa böcker växer med rekordfart och behöver inte fyllas på. Men härliga, inspirerande blädderböcker, som t.ex. I love Paper kan man inte få för många av.
 Want - det ljuvliga arbandet. Åh, vad jag vill ha det här.
Wear - den närmast månaden står både en 40-årsfest och nyårsfest på schemat. En ursnygg festblåsa kan alltså komma mycket väl till pass.

onsdag 27 november 2013

Favoriter från förr

Lika plötsligt som jag efter ett drygt års ledighet började jobba igen och mina oceaner av tillgänglig pysseltid decimerades till några hårt utsatta minutrar här och där, lika plötsligt så gick vi återigen in i våra fem tunga månader av mörker. Alltså: de få sakerna som faktiskt hinns med att göras hinns ändå inte med att fotograferas.

Men... det är ingen överdrift att säga att det ligger en hel del skapande i arkivet så jag har samlat ihop några av mina egna favoriter från förr. Håll tillgodo.


Spraymålad loppisbricka pimpad med svart dekorplast.


Svart tyll-copycat på dyr designlampa.


Handsydd mobil med luftballonger i filt.


Lyckad premiär med sticksågen blev till lekstad.


Gåvagn för en tjuga blev betydligt mycket finare med hjälp av lite färg och tapet.


Mitt favorit-pimpningsobjekt - Ikeapallen.


Clowntårta till Viggos clownkalas som hölls för att fira 4-årsdagen.


Till samma kalas sydde jag även en helt ny clownutstyrsel.


Superenkla bordstabletter av vanlig lakansväv, dekorerade med tryckta matordspråk.


Fingerdockor av filt.


Höstig dukning till min och kompisarnas egen Halv åtta hos mig-tävling.


Teamwork när det är som bäst - Viggo målade motivet och jag sydde. Födelsedagspresent till mor/mormor.


Virkad filt till nyfödda Esmeralda.


Och så blöjtårtan...! Alltid lika roliga att göra och alltid lika uppskattade av mottagaren.

måndag 25 november 2013

Viggos julklapar, del 2


Som sig bör, efterföljs Viggos julklappar, del 1 nu av en del 2.


Med limpistolen i högsta hugg och de olika pastasorterna ordentligt sorterade i skålar "Mamma, det blir lättare att jobba om du soreterar spagettin och makaroner åt mig" började skapandet av pastatändsticksaskarna.


Med pastan ordentligt fastklistrad på askarna var det sen bara att gå loss med sprayfärgen, för allt blir ju lite finare med kopparspray.

torsdag 21 november 2013

Må glädjens rosor dofta, alltjämt omkring din stig


Det kan tyckas vara mitt märkligaste loppisköp hittills men det gick liksom inte att låta bli.
En hel pärm fylld med de mest fantastiska små vykorten från 1910-talet. Julhälsningar, namnsdagsgratulationer, födelsedagshälsningar och bara vanliga "hej, hur mår du" skrivna med en snirklig skrivstil och skickade till Frk Astrid Lundberg, som senare blev Fru Astrid Wennerström.


Hade det inte varit för att jag visste att maten stod på spisen hemma och väntade hade jag nog stått där och bläddrat i pärmen än. Beundrat de fantastiska motiven och insupit de ljuvligt formulerade hälsningarna.

Om mitt kort jag kunnat följa,
lycklig fullt jag vore nu.
Dock vet jag att fastän skilda,
äro vänner jag och du.


Min tanke var först att jag skulle klistra på en ny baksida på korten och sen skicka dom. Det görs liksom inte kort av den här kalibern idag. Vackrare får man leta efter. Men jag börjar så smått vackla i mitt beslut. Har jag verkligen hjärta att klistra över och skriva nytt på kort med hälsningar som dessa.

Må glädjens rosor dofta, alltjämt omkring din stig.
Och skogens fåglar sjunga, sin bästa sång för dig.

Nej, förmodligen inte.

tisdag 19 november 2013

Jakten på den perfekta juldesserten


Det är mycket möjligt att det var vinnaren jag hittade på en gång. Och är det inte vinnaren så är det garanterat en av de tre i toppstriden.


Jakten på den bästa juldesserten är alltså igång och för att kamma hem segern räcker det inte med att vara gudomligt god. Man ska också vara en dessert som går relativt snabbt och enkelt att göra. Är man dessutom en dessert som går bra att tillredas i färväg och kan vänta i kylen hela dagen innan man får göra entré, så har man plockat många viktiga bonuspoäng.
Om man, ovanpå allt detta, dessutom är en dessert som öppnar upp för små enkla variationer som t.ex. olika topping eller en enkel cheesecake botten, ja då kan det som sagt vara så att man kammar hem totalsegern i 2013 års jakt på den perfekta juldesserten.


Glögg- och chokladmousse med lingon och pepparkaka

5 dl grädde
200 gram mörk choklad
1 dl glögg

Vispa grädden pösigt och smält samtidigt chokladen i vattenbad. Blanda försiktigt ner den smälta chokladen och sedan glöggen. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen. Toppa med lingon och pepparkaka innan servering.

söndag 17 november 2013

Söndag den sjuttonde november


Ibland är dagarna ganska händelselösa. Man gör mest ingenting alls. Inte mycket vettigt och inget direkt roligt. Ibland är det mest revolutionerande som händer en dag att årets första hyacinter slår ut.


Hos Fabriken hittar ni fler söndagstankar och bilder.

lördag 16 november 2013

Paketkalender, check!


Efter grundligt research på ett aldrig sinande inspirationsmecka, mycket funderande och noga övervägande bestämde jag mig ändå för att gå på den gamla devisen; Keep it simple. 


Valet för årets paketkalender föll således på tjugofyra papperspåsar sydda av överbliven tapet, ihopknutna av rivna tygremsor.


Innehållet till fem av de tjugofyra paketen är klart och det blir en nostalgitripp utan dess like. Minns ni de ludna små djuren från byn Sylvania, från när ni var små? Det blir ett kärt återseende från barndomen när familjen Ekorre flyttar in hos oss i advent.


Men sen då? Nitton paket kvar. Vad fyller ni era paketkalendrar med?

onsdag 13 november 2013

Viggos julklappar, del 1

OBS! Mamma, mormor och andra ev. släktingar som hälsar på: stor spoilervarning i detta inlägg! Stäng och kom tillbaka en annan dag.


Med risk att uppröra andra mödrar och framstå som en aningens känslokall männsika ska jag nu göra ett erkännande...

Jag älskar själva processen och handlingen när Viggo skapar och pysslar saker till mig, men jag älskar inte alltid själva sakerna som skapas. En del saker är faktiskt ganska onödigt och man har liksom inte en aning om vad man ska göra med dom. 
Därav målet med Viggos julklappspysslande i år; det som skapas och ges bort ska vara saker som han med glädje gjort själv men som mottagaren faktiskt kan ha lite nytta av.  


Först ut bland julklapparna till mormor, morfar, morbröder, faster, syster, bror och andra som Viggo tycker är värda en klapp, är ett gäng nyckelringar. Bokstavspärlor från Make and Create, ett gäng träpärlor jag köpt på loppis för länge sedan och så några av träkulorna som han målat, uppträdda på en läderrem. Precis lagom svårighetsgrad för en 5-åring och en klapp som mottagaren har nytta av.  

tisdag 12 november 2013

Att grädda pepparkakor


Stor förvirring rådde hos Viggo i helgen när vi bakade pepparkakor.

- När ska vi grädda pepparkakorna då?
- Men dom är ju gräddade redan.
- Nej
- Jo
- Men... var är grädden då?

söndag 10 november 2013

The julfeeling is in the house!


Jag tog till krafttag utan dess like och det gav resultat. Innan helgen kånkade jag hem tallris, Ilexkvistar, amaryllisar och hyacinter, julspecialen från både Allt i Hemmet och Hus & Hem och ett par liter julmust.
Med julväxter utplacerade på väl valda platser i hemmet och efter att ha plöjt tidningarna från pärm till pärm, ackompanjerad av ett glas julmust har advents- och julkänslan äntligen infunnit sig. Nu känner jag äntligen suget efter julen och allt mysigt pyssel och fix som hör den till.


Hos Fabriken bjuds det på söndagsbilder idag och advents- och julkänslan som äntligen gjort sig tillkänna blir mitt bidrag.

lördag 9 november 2013

Rita på kläderna


Kritvita tights känns inte som en klockren klädsel på en 1-åring. Trots det envisades jag med att köpa och dom har legat oanvända i lådan sedan i somras. Inspirerade av det här plockade jag fram textilpennorna och gjorde snabbt en ny variant av dom, härom kvällen.

Hur enkelt som helst. Enda svårigheten med det här projektet var nog att övertyga 5-åringen om att det där med att rita på kläderna var en engångsföreteelse och inget som plötsligt är ok att göra.