måndag 30 december 2013

Årets...

Tjugohundratretton har bara en dag kvar att bjuda på och brukligt är att året sammanfattas på korsen och tvärsen, innifrån och utifrån och hit och dit av allt och alla. Eftersom jag älskar årskrönikor av alla dess slag vill jag såklart inte vara sämre själv.



Årets DIY blir de målade och dekorplastpimpade brickorna. Det skapas och pysslas ju en hel del här hemma men dessa är nog det jag är mest nöjd med från året som gått.


Årets 15 minutes of Fame fick jag när jag man kunde läsa om mig och mitt pappersknåpande i Expressen Handarbete & Pyssel.


Renoveringen och uppfräschningen av vårt sovrum var årets make over. Jag blir fortfarande alldeles lycklig varje gång jag går in i sovrummet och se tapeten, den nya sänggaveln och de fina sängborden.


Två uppsättningar blöjtårta har hunnit med att tillverkas under året. Årets tårta.


Årets helomvändning är utan tvekan den när jag och Anna förvandalde våra katastrofdåliga macarons till minipavlovas istället.


Ulriksdals Slottsträdgård med självplock av blommor och grönsaker står för årets bästa upptäckt. Hur kan detta underbara ställe gått mig förbi ändå till i somras?


Det är svårt att utse årets godaste men efter noga övervägande så faller nog lotten ändå på Passionsglasstårtan med kokosbotten.


Årets mest romantiska. Våra vänners bröllop i april. Såklart.


Tårtbuffén med sju sorters tårtor på midsommarafton gav oss tveklöst årets sockerchock.


Årets dyrgrip goes inredningsdetaljen nr 1 måste väl ända vara diamanten. Plötsligt såg vi den överallt. Som lampskärmar, gjuten i betong, vikta av papper, washitejpad på väggen och så vidare och vidare.


Årets bästa loppisfynd är bautvasen från Täby Galopps bakluckeloppis.


Årets familjeprojekt är vår egen kokbok som vi lagade och fotade till hela våren och sommaren.


Årets masspsykos stod vi nog alla gemensamt för när vi maniskt började spraya allt vi äger och har kopparfärgat.


När vi bokade en spontansemester till Öland och hälsade på några vänner i deras sommarhus blev jag helt överväldigad av årets känsla av att vilja säga upp sig, sälja allt och flytta till landet.


Årets mest undrande blickar fick jag i affären när jag handlade fyra stycken likadana skärp. Märkligt inköp kan tyckas, men dom skulle ju användas som konsoller till en ny hylla.


Årets kära återseende fick vi när vi åkte till Spanien i juni och hälsade på några vänner som flyttat dit.


Årets besök i pysselhimlen a.k.a besök på La Drougerie i Paris.


Ni som brukar hälsa på här eller följer mig på Instagram (@petranuhma) vet att jag är ett stort fan av att matcha saker och ting. Och årets bästa matchning är den av mina egna ungar i sydda tigerkläder.


Årets mest kommenterade blogginlägg blev det här och årets längsta (och sista) blogginlägg är förmodligen detta.

Jag önskar er alla ett fantastiskt härligt Gott Nytt År! På återseende 2014!

söndag 29 december 2013

Dagen efter


Det var länge sen jag kände mig så "Dagen efter" som idag. Flera år sen faktiskt. Det var en riktigt lyckad fest igår, dukningen blev precis som jag hade tänkt mig och den fick godkänt av den 40-årsfirande uppdragsgivaren. Festligt, men inte för mycket nyår. Manligt. Och inte en endaste pastellfärg så långt ögat nådde.


Hela taket fylldes med vita, svarta och guldfärgade ballonger med snirkliga snören i. Kalaskänsla på högsta nivå.


Svart duk med grå linnelöpare och vita blommor uppblandat med koppar- och guldsprayade kvistar.


Som ljusstakar hade vi tagit olika drivved och helt enkelt bara borrat hål i dom. Enkelt, snyggt och helt i det båt- och byggintresserade födelsedagsbarnets stil.


Personliga vinetiketter som matchade resten av dukningen. Såklart.


Och så en herrans massa god mat på det också. Maken stod för tillagandet och sin vana trogen gjorde han alldeles för mycket. 30 propmätta gäster fick göra sina egna goodiebags att ta med hem men trots det kommer den nyblivna 40-åringen äta festrester ett bra tag framöver.


Ja, det var det. Så såg det ut.
Nu ska jag bekanta mig med ett paket Rocky Road-glass och fortsätta vara Dagen efter.
Imorrn tar vi nya tag. Häpp! 

fredag 27 december 2013

Manligt. Fesligt men inte nyår. Inga pasteller.


Som om det inte vore nog med festligheter i slutat av december, så har den käre svågern klämt in en 40-årsfest på lördag. Precis mitt imellan jul och nyår. Jag har fått det ärofyllda och roliga uppdraget att vara duknings- och piffansvarig. Manligt. Festligt men inte för mycket nyårsafton. Inga pasteller. Så lät uppdragsbeskrivningen.


Svart bomullstyg och gråt linnetyg är inhandlat, bokstavsbannern är Happy Birthday-monterad, bordsplaceringen är klar, 150 ballonger ligger redo att blåsas upp, vinflaskorna ligger i blöt så att etiketterna lossnar och kan ersättas med nya och hela vardagsrummet är fyllt med kvistar och grenar som legat på tork i flera dagar och snart ska få sig en omgång av sprayfärgen.


En härlig, lugn och mysig jul är över för den här gången och jag har helt switchat fokus från tomatar, Amaryllisar och Hyacinter till 40-årspartaj.

God fortsättning på er vänner!

lördag 21 december 2013

Idag börjar min jul


Jobbmailen är tömd, de sista annonserna för januarikampanjen är godkända, lägenheten är städad och golvet är torkat, alla julklapparna är inköpta och inslagna (de flesta är inslagna i alla fall) och tredje omgångens hyacinter är på gång att slå ut.


Förrådet av godaste Julmusten är påfyllt, julgodiset är bakat (och nästan helt uppätet), skåpet är proppfullt med stearinljus (man vill ju inte står där utan, plötsligt på juldagen) och julens (kanske till och med hela årets) i särklass snyggaste sallad är tillagad. Vi ligger i fas, helt enkelt.

Idag börjar min jul!


Vi startar firandet med släktfest ikväll. Tjugofem vuxna med en massa tillhörande barn. Imorgon fortsätter vi med lilla julafton med svågern, svägerskan, alla kusiner och familjens stora barn som sen hänger med mamma under jul. Måndag blir det återhämtning och på tisdag, ja, på tisdag smäller det ju på riktigt.


Det enda som saknas är väl snön. Och trots att jag vet att chanserna är låga, nej väldigt låga, ja ok nästan obefintliga, så kan jag inte låta bli att hoppas på ett lite Chsistmas Miracle. Att vi ska vakna upp på julaftons morgon och titta ut över ett enda stort vitt fluff.


Knaada har, liksom vi andra, tröttnat på att vänta in Fabriken och har istället startat Inspobanken. Först ut hittar ni ett helt gäng härliga inspirerande inlägg kring temat Min Jul.
Kika in där!