söndag 9 mars 2014

En gång vart fjärde år skriver jag ett riktigt viktigt inlägg. Det här är ett sådant.

 
99 % av mina inlägg handlar om egentligen ganska oviktiga saker som pyssel, inredning, matlagning, shopping, bakning och sånt. Men ungefär en gång vart fjärde år så skriver jag ett riktigt viktigt inlägg. Det här är ett sådant.
 

De senaste sju månaderna har jag farit fram och tillbaka till Huddinge sjukhus sex gånger. Undersökningar, samtal och två operationer. Den senaste operationen gjorde jag för en vecka sedan och jag hoppas innerligt att det blir den sista.
Jag hade inte känt att något, inte haft några som helst symptom. Så hade jag inte gjort cellprovet hade man aldrig upptäckt något. Inte i tid i alla fall.
 
Jag vet som sagt inte exakt hur det här kommer sluta ännu. Men vad jag däremot vet, är att om jag inte hade gjort mitt cellprov när jag fick en kallelse så hade detta förmodligen slutat mycket värre. Så strunta inte i era cellprov när kallelserna kommer.
 

19 kommentarer:

 1. Vännen! Tänker så på dig … (säger hon som är en av dem som struntat i det där celprovet i flera år nu - bokar genast tid imorgon! På riktigt! Med ens!)

  STORA OCH VARMA KRAMAR från Ulrika

  SvaraRadera
 2. Ja det är ju det där. Så viktigt inlägg. Bra att du skriver. Har opererats en gång. Och missade senaste årets kontroll. Grämer mig varje dag. Jag ringer i veckan. Tack Petra. Och största kramen.

  SvaraRadera
 3. Åh. Vad bra att det upptäckts i tid och jag hoppas innerligt att allt går som det ska. Och heja dig som påminner. Går med tacksamhet till både cellprovstagning och mammografi. Tänk vilken förmån att få erbjudas det. Själv upptäckte jag en knöl i ett bröst nyligen och gick igenom alla undersökningar. Allt bra den här gången men tacksam för snabbt bemötande. Och det ÄR viktigt att prata om det. Även om det känns privat. Bra skrivet - och en stor och varm kram.

  SvaraRadera
 4. viktigt det där... hoppas att allt blir bra nu då, kram!

  SvaraRadera
 5. Uff,så leit å høre!! Håper det går bra! Jeg tar regelmessige celleprøver! Tør ikke la være.... Håper det går fint med deg! Klem!! ❤️

  SvaraRadera
 6. Gjorde mammografi nyss och tordes inte öppna brevet. Mest för att en våg av tråkigheter redan hade sköljt över oss. Men det visade sig vara okej. Nu är det dags att ta tag i cellprovet.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 7. Vad bra att du delar med dig av detta viktiga! Tror att ett sådant inlägg "tar" bättre än någon opersonlig påminnelse. Vi vet ju alla att man ska, men uppenbarligen blir det ändå inte av ibland. Håller tummarna för dig och din hälsa!

  SvaraRadera
 8. Stor kram<3 vet inte riktigt vad jag ska säga. Men så bra att du påminner oss alla..

  SvaraRadera
 9. Oj nej, vad jobbigt, kram på dej, krya på dej! var själv och tog provet för en månad sen, och dom sa att jag skulle få resultatet efter ca 2 veckor, och det har fortfarande inte kommit... Jag är skitnervös för det där kuvertet. Jättebra inlägg, bra att du lyfter fram det här, men är så ledsen att det är på grund av att vad du är med om just nu...

  SvaraRadera
 10. Hoppas hoppas hoppas att allt går bra och att operationerna lyckats! Tack för påminnelsen att boka tid!

  SvaraRadera
 11. Åh, modigt av dig att dela med dig! Hoppas att allt blir bra!

  SvaraRadera
 12. Tack för påminnelsen! Hoppas du blir bra nu efter operationerna! Krya på dig och kramar!

  SvaraRadera
 13. Tack för att du delar med dig! Håller alla tummar o tår för dig.

  SvaraRadera
 14. Jag hoppas du mår bra! Och med den påminnelsen ska jag dubbelkolla tiden igen. Och se till att göra provet. Kram till dig!

  SvaraRadera
 15. Åh nej, hoppas verkligen att det ska gå bra! Tack för påminnelsen och detta viktiga inlägg! Kram

  SvaraRadera
 16. Kära Petra. Usch vad trist och läskigt. Jag har slarvat, måste jag erkänna. Jag är kanske tio år äldre än du (född 69...) och jag gick nu i höstas. Hade liksom "glömt bort" eftersom mannen är steriliserad och inga problem uppstått så... Ja, jag glömde bort helt enkelt. Men sen drabbades 3 kollegor av det fruktansvärda C:et efter att ha gjort sina mammografitest. Här gör man mammorgrafi först när man fyller 45 eller 50. En av kollegorna har varit under behandling i 6 månader eftersom hennes cysta var stor och allvarlig. Hon kom in mitt under behandlingen på besök med peruk och allt och mer eller mindre propagerade för att vi alla ska ta hand om oss och gå och göra de prover som ska tas regelbundet såsom cellprover och mammografi. Plöstligt fick jag ändan ur vagnen och gick, gjorde mammorgrafi och cellprov. Allt ok. Pust! Men lite skäll fick jag av läkaren eftersom hon tyckte jag var lat och oansvarig som inte kommit tidigare. Minst en gång om året sa hon och hytte fingret i luften med glaögonen på nästippen och så får det bli. Så bra att du uppmanar. Man vet aldrig vad som ligger och lurar djupt där inne utan att man vet om det. Och bättre veta nu och agera än att det går för långt. Hoppas innerligt att du inte behöver några fler ingrepp. All lycka till med att bli frisk, stark och kry igen.
  Kramar
  Annette
  My Rose Valley

  PS Tack för att du tittade in igår. Alltid kul när du tittar in. En av mina få svenska läsare som lämnar en rad lite nu och då. Mycket uppskattat. :D

  SvaraRadera
 17. Tack för att du delar med dig av ett sånt viktigt ämne. Cellprover och mammografin är bästa livförsäkringen som man inte ska slarva med.

  Hoppas att allt blir bra för dig snart.

  Kram Victoria

  SvaraRadera
 18. Hu, vad jobbigt! Men ack ack så bra att du gick på testet! Kram!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra