tisdag 24 juni 2014

Fyra gånger blommigt

 
Solen och värmen skriker med sin frånvaro (9 grader i Stockholm igår... Kom igen nu?!) och shorts och linnen ligger orörda i garderoben. Jag fyller på med långärmat istället.
 
 
Som aktiv motståndare mot höga blomsterarrangemang som skymmer sikten, så älskar jag såklart Weronicas midsommardukning med minibuketter vid varje plats.
 
 
 Midsommarlunchen pyntades ju med blomstergirlanger i år. Girlangens baksidan var ju dock dennes korta livslängd. Fantastisk till lunchen men ledsen redan till middagen. En mer hållbar, men minst lika fin, variant hittar ni här.

 
Att frossa hejdlöst i snygga matbilder är ett av mina största intressen och jag blir alltid lika lycklig när jag hittar nya matbloggar. Dagmars Kitchen är mitt senaste fynd i cyberrymden.

söndag 22 juni 2014

Midsommarbordet

 
Bland det roligaste jag vet är att piffa och duka fint. Alla måltider blir lite härligare med en fin dukning. Midsommarafton var såklart inte undantagen.
 
Vilda sommarblommor. Såklart. Men istället för i vas la jag dom i glasstrutar. En så härlig idé jag såg någonstans för ett ta sedan och sparat i minnesbanken till rätt tillfälle.
 
 
Girlanger av sommarblomster.


 Att grundförutsättningarna för en härlig dukning är perfekta hos svågern och svägerskan hjälper såklart till. Älskar deras glasveranda och gigantiska samling loppisporslin.

 
Minipavlovorna känner ni igen från torsdagens midsommargenrep i Fabrikens regi. Succé!
 
Fler söndagsbilder hittar ni här.

torsdag 19 juni 2014

Midsommarväxlen ilagd

 
Efter en smått hysterisk maj och början på juni med kvällsjobb nästan varje dag, var det som att alla - från en dag till en annan - växlade ner tre steg och gick in i semestermood. Ett plötsligt lugn på jobbet och jag slängde in en spontan semesterdag och växlade upp midsommarförberedelserna istället. 

 
Tre sorters (extremt snabba) sillar, knäckebröd och marängbottnar en masse till efterrätten.
 
 
Citronsill
 
1 burk 5-minuterssill
2 dl pressad citronsaft, (2-3 citroner)
2 dl strösocker
2 dl vatten
0,5 tsk citronpeppar
skalet från en ½ citron
10 cm purjolök, finstrimlad

Blanda citronsaft, socker, vatten och citronpeppar i en liten skål. Rör tills sockret har lösts upp. Skär filéerna i snygga bitar. Varva sill med citronskal och purjo i en glasburk. Låt stå i kyl minst ett dygn före servering.

 
 
Currysill med äpple
 
1 burk 5-minuterssill
1 msk honung
1 tsk currypulver
2 dl créme fraiche
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1 Granny Smith äpple
Koka upp honung och curry och häll över i en skål. Tillsätt creme fraiche, salt och peppar. Fintärna äpplet (låt skalet vara kvar) och rör ner i såsen. Blanda i sillen och låt stå minst ett dygn innan servering.
Och så basilikasill med Permesan, som har varit en ohotad favorit sedan jag hittade receptet hos Anns förra midsommar.


Knäckebrödet är Leilas och receptet hittar ni här.





Om det är någon dag det verkligen är ok att köra efterrätt både till lunch och middag så är det väl midsommarafton. Dagens första efterrätt blir minipavlovas. Marängbottnar, lemon curd, vispad grädde och garnering.



Glad midsommar, vänner!
Hoppas ni får en riktigt härlig helg!

onsdag 18 juni 2014

Etta på drinktoppen, just nu

 
Visst är det göttigt och lite lyxigt ändå, att sippa på en drink, serverad i snygga glas, med massa krossad is och piffiga dekorationer.
 
Den drink kammat hem högst poäng hittills i sommar är Rabarbermojition.
 
Den görs helt enkelt som en vanlig mojito med lime, massa mynta, rom (valfritt, såklart. En mer barn- och gravidvänlig variant görs utan), krossad is och så en halv deciliter rabarbersirap. Rabarbersirapen görs av 250 gram rabarber, 1/2 dl vatten och 1 dl strösocker som kokas ihop, pressas genom en sil och sen kokas igen utan lock i typ 5 minuter så den får en tjock konsistens.
 
Skål!

söndag 15 juni 2014

Örngott makeover #2

 
Jag fortsätter att förvandla loppisörngott till miniklänningar. Denna gång en ännu enklare variant. Två fyrkanter, liten rundning för armhålorna, sy ihop i kanerna, fålla nedtill och i armhålorna och så kanaler högst upp att trä ett band igenom.

 
Tanken var från början att bara fota klänningen på galgen men när världens, i särklass största linslus förstod var som var i görningen skulle hon promt få på sig klänningen, kastade sig upp på gungfåret och smällde av sina allra bästa fejk-leenden.

fredag 13 juni 2014

Sommarplaner

Välkommen sommarlovet!
Instagram, bloggar och facebook svämmar över av bilder på sjungande skolgårdsbarn vilket ju vittnar om att sommaren och sommarlovet har anlänt på riktigt.




Vad jag tänkt göra i sommar? Tackar som frågar. Sommarplanerna ser ut som följer:
 
Åka till Kolmården
Besöka Birka för första gången
Äta rökta räkor på Fjäderholmarna
Njuta av god mat
Njuta ännu mer av god mat
Hänga på Västkusten i svägerskans hus
Dricka fler drinkar. Med palmer i
Hälsa på bror och svägerska på Öland 
Spendera en regnig dag på Tom Tits
Strosa runt i mysiga Sigtuna
Besöka Varberg
Bada (och förmodligen tycka att det är svinkallt)
Hälsa på makens mormor i Hälsingland
Handla grönsaker i ljuvliga Dalarö lanthandel
Springa på massa loppisar
Äta räkmacka i en mysig fiskeby på Västkusten
Plocka blommor och grönsaker på Slottsträdgården
Äta spontana restaurangmiddagar när vädret är för fint för matlagning
Läsa minst två böcker
Se solen gå ner från balkongen
Kanske, kanske tvinga mig upp i Vilda musen på Gröna Lund
Grilla (såklart)
Äta kakbuffé på Waxholms hembygdsgård
Plocka jordgubbar och koka saft
Ta ljumma kvällspromenader
 Gå på Skansen
Jobba mig igenom Emmas lista över Vintage-shopping
Spatsera längs kanalen i Trosa
Vika en noshörning av papper
Slipa och olja matbordet
Klappa kossor (älskar kossor)
Scanna Blocket noggrant varje dag efter nya stolar
Sila sandstrand mellan tårna
Göra glass
Äta glass
Musta äpplen och fika på Äppelfabriken
Plocka ändlöst många sommarbuketter
Gjuta ett fågelbad i betong
Ta båten till Sandhamn
Äta lunch och klappa djuren på Siggesta gård
Spela fotbollsgolf på Hellasgården
Vila i skuggan under äppelträden på Rosendal
 



Va?! Lång lista... Men har man inte tio veckors sommarlov?!
Vad fasiken är det ni säger? Gäller det bara skolkidsen...! Snålt!


onsdag 11 juni 2014

Månadens fyra - B

 
 
Kan mycket väl vara så att Anna och Ulrika nu kastat in den bästa Månadens fyra, hittills. B som bästa. Vi ni hänga på så läser ni här vad som gäller (löjligt enkelt).
 
 
 Månadens Baksida | Månadens Blogg | Månadens Budskap | Månadens Blåvitt
 
 
Det är en lyx att bo i förorten och ändå ha en riktigt schysst restaurang och uteservering att gå till. Ack, så ofta jag gläds åt att bara ha fem minuters promenad till Långbro värdshus. Sedan någon veckan har dom även öppnat upp en bakficka, i dungen bakom värdshuset. En bakficka som Baksida. Det funkar va?
Enkelt och mysigt med loppisporslin och begagnade sittgrupper utplacerade under träden och i dungarna. Höga betyg till senaste tillskottet i det lokala restaurangutbudet!
 
 
Utbudet av härliga bloggar tycks vara ständigt växande. Jag hittar nya guldkorn nästan varje vecka men det är inte alla som lyckas hålla mitt intresse under en längre tid. Men vissa har det lilla extra, som gör att jag vill återkomma gång efter gång. Volang-Linda till exempel. Hos henne blir jag aldrig besviken. Det är fint, det är glatt och det är härligt. Och hon i sin tur är mästare på att hitta och tipsa om fina och inspirerande bloggar.
 
 
Jag försökte faktiskt att komma på något annat än porslin på Blåvitt, men ingenting kändes lika självklart. Det blåvita porslinet är klassiskt och älskat av många. Större delen av min blåvita skatt är ärvd men då och då springer jag på ett fynd på loppis som får följa med hem. Tyvärr händer det inte allt för ofta nu för tiden. Loppisarna gapar ofta tomt på den blåvita fronten, tycker jag. Det blåvita porslinet är som sagt älskat av många.

 
Min mapp Words på Pinterest är ständigt växande och där finns nu så mycket kloka ord att man nästan smäller av. Och klokaste Budskapet av dom alla är nog detta. Livet och tillvaron blir helt enkelt lite bättre när vi skrattar. Kanske inte alltid bra eller problemfritt, men i alla fall lite bättre. Så det så!

söndag 8 juni 2014

Djungelkalas

 
 
Valet av tema för årets kalas för på Djungel.
Täta lövgirlanger i taket, palmer och plastdjur på bordet och utklippta tigrar och ödlor på sugrören fixade den rätta djungelkänslan.
 
 
Varsin djurmask till alla de kalasande.  
 
 
Inspirerad av Annas kaniner så knåpade jag ihop ett gäng tigrar.
 
 
Och så tårtan. Med tät djungel och palmer runt om och djur på toppen.
 
Fler söndagsbilder hittar ni hos Fabriken idag.