fredag 28 november 2014

Bara 26 dagar kvar

 
Pynt, klappar, massa mys och ännu massa mer ätande och njutande av gott. Julen i ett nötskal det. Från egna arkivet så är Black and White-pralinerna från förr-förra året en klar favorit.
 
 
 
 
 
 
 
 
På juldagen, eller annan megamysig lugn dag på jullovet tänker jag att vi tar en Apple Pie smoothie till mellanmål.
 
 
Förra året briljerade jag på glöggfesten med Annelies ljuvligt goda snygg-sallad. I år testar jag en liknande variant, med ruccola, granatäpple, getost och nötter.

 
Bakade päron med valnötter och honung låter som en alldeles ypperlig julefterrätt.

tisdag 25 november 2014

Rapport från bebispresentfabriken

 
Det levereras bebisar till både höger och vänster runt omkring mig just nu. En per månad har blivit lite av en standard och i november är vi än så länge uppe i antalet tre (!).

 
Senaste alstret att lämna bebispresentfabriken var en bebisfilt med små lappar att pilla på och trixa med. Mjukaste velour på insidan och fint blommigt blandat med linne på utsidan. Inga konstigheter.

lördag 22 november 2014

Att fota bångstyriga 2-åringar

 
"Flora, får jag fota dig i nya klänningen som jag sytt?"
"Okej, mamma, jag sitter så här, som en filt"
"Nej, men Flora då ser man ju inte hur klänningen ser ut, ta ut benen"
 
 
"Bara ett ben."
"Nej, Flora ta ut båda benen"

 
"Nej, mamma det räcker nu!"

 
"Jag går nu. Hej då, mamma"
"Men snälla Flora, stanna. Snälla"
 
 
"Nej, mamma det räcker nu!!"
"Du får en pepparkaka om du stannar. Och skrattar"
 
 
"Hahaha!"
 

tisdag 18 november 2014

Bara 35 dagar kvar

 
Medan jag knappt ägnat en tanke åt själva innehållet i julklapparna än så har desto mer tid gått åt till att leta inspiration till deras utsida. Alla dessa vackra klappar som väller över mig när jag klickar in på Pinterest - denna eviga källa till inspiration och skaparlust.
 
 
Omedvetet märker jag att majoriteten av alla klappar som jag anser förtjänar en plats i mappen Wrapping har inslag av naturen. Lutar åt att årets klappar dekoreras med kvistar och grönt.
 
 
Eller kanske ett gäng vackra bilder. Mmm, vad jag gillar det här.

 
Och så har vi kvistarna igen. Och vackra band i siden sammet och spets. Kan aldrig bli fel.

 
Gillar idén att paketen på riktigt ser ut som att det skickats långväga. Kanske har dom skickats ändå från Nordpolen och av självaste Tomten.

 
Slå in i tidningspapper. Kan tyckas tråkigt, men med rätt dekorationer blir det, som synes, en riktig fullpoängare.

 
Paketsnören som krullas med saxen (eller snarare som man försöker krulla med saxen men oftast går dom bara sönder eller dras ut till spikraka konstiga historier). Nej tack. Banden på paketen ska vara av tyg. Och en rosett kan väl aldrig bli för stor va?
 
 
Slut på papper men två paket kvar att så in. En klassiker sent på kvällen den 23:e. En bit linnetyg löser det problemet plätt-lätt.
 
 
Helsvart. Inte direkt julen personifierad. Man jag gillar det. Och träkulor har jag ju, som ni vet, gott om.
 
 
Och så kanske det allra flottaste av allt. Skippa pappret helt och lägg presenterna i riktiga, fin askar. Åh, den känslan av lyx när man bara behöver knyta upp en rosett och lyfta på locket för att se vad som finns i... men glöm för guds skull inte det prassliga silkespappret i asken som måste lyftas bort innan man kommer till presenten. Älskar!
 
Bara 35 dagar kvar till julafton och inte ens i närheten av den tid jag behöver för att komma till ett beslut om hur julklapparna ska se ut.

måndag 17 november 2014

Sökes: träkuleinspiration

 
Det är ganska precis ett år sedan en kompis sladdade förbi med en papperspåse proppfull med gamla träkulor. Ett klassiskt 70-talsdraperi i sommarstugan hade gjort sitt och jag fick spillrorna att "pyssla något kul med". Några grytunderlägg, en tidningshållare, en lampa, ett gäng spöken och en ljusstake senare finns det fortfarande minst fem dussin kulor kvar och min ständigt jakt efter träkulepyssel är högst levande. För någon vecka sedan såg jag några barnvagnsmobiler som jag var tvungen att testa. En lång tygkorv och så varannan kula i korven och varannan kula på korven. Snabbt, enkelt och ganska sött.
Men mer då? Har ni några tips och idéer?

onsdag 12 november 2014

Bara 41 dagar kvar

 
Ena året var det vitt för att bli guld året efter och brunt, brons och beight året efter det. Ni hör ju själva, nytt julpynt varje år. I likhet med Anna så tänker jag att i år får det vara stopp på vansinnet. Inget nytt julpynt får inhandlas. Absolut förbjudet. I år blir det nytt av gammalt. Japp, så får det bli.
 
Tur då att jag nog faktiskt har både en stickad tröja och en stickad halsduk som sedan länge gjort sitt och kan bli stjärnor istället.
 
 
Mina fina bruna kulor rör jag inte men jag har ett helt gäng vitrandiga som inte imponerar det minsta på mig längre. Verkar inte vara en så dum idé alls att vira in dom i fina tyger.
 
 
Passande nog ligger det även ett gäng genomskinliga kulor i en låda någonstans i källaren.
 
 
Japp, gröna papper, pärlor och blompinnar har jag. Allt som verkar behövas för att kreera en egen skog av fina julgranar.
 
 
Och någonstans på botten av tyglådan tror nog att det ligger lite tyger kvar från förra årets julpyssel. Girlanger är ju bästa sättet att skapa festkänsla så givetvis borde även julen föräras med en sådan.
 
 
Förnya med sprayfärg. Ett vinnande koncept. Alltid.
 
 
Nej, jag har inte ett gång apelsiner från tidigare år som jag tänker återanvända, men ätbart faller givetvis inte in i kategorin med saker som inte får inhandlas i år (detsamma gäller färska blommor. Såklart). Liten girlang av apelsinskal. Sött.
 
 
Bara 41 dagar kvar till Julafton och julkategorin här är officiellt öppnad igen.
 
Ja, just det. Alla bildkällor hittar ni i min Pinterest-mapp. Såklart.

söndag 9 november 2014

En balkong i vinterskrud

 
 
Det blir allt mörkar och kallare ute och jag har faktiskt börjat längta lite efter snön.
Balkongen här hemma har intagit sin vinterskrud med ljung och ljusslingor och fågelmatare som jag fixade lätt av två loppiskoppar, lite superlim och ett snöre.

 
Det är ändå rätt mysigt att sitta i vardagsrummet och få lite sällskap på andra sidan glasrutan av fåglarna som äter.
 
 

fredag 7 november 2014

Kladdkakans dag

 
Ni missar väl inte att det är kladdkakans dag, idag?!
Fira fredagskvällen med en ljuvlig variant med nöt- och kolatäcke eller en med Nutellatäcke. Weronicas vita kladdkaka med saffran låter ju löjligt god och jag gissar att inte många missade citronkladdkakan förra hösten när den plötsligt bakades överallt och precis som rubriken utlovar så är den sjukt god. Gillar du lakrits så tänker jag att den här är den enda rätta. Själv ska jag testa en ny variant - kladdkaka med hallon, chili och havssalt. Spännande.
Happy Friday och Happy Kladdkakans dag!

måndag 3 november 2014

Till far

 
Mindre än en vecka kvar till fars dag och hög tid att koppla på presentköparmoodet.
 
Kokböcker och matinspiration funkar alltid. I Streetfood får man både recepten och historien bakom till mat som tunnbrödrulle, kebab, karibisk kyckling och massa mer. Kul! Smygkika på boken här. | Doftljus är väl inte den självklara pappapresenten men Mörk vanilj från Lilla Bruket är utan tvekan min mans favoritdoft bland alla jag dragit hem, och det gör ju ingenting om man själv får lite nytta och glädje av presenten. | Mjukt och varmt om halsen | Smycken är snyggt även på män. Olika sorters läderarmband är min personliga favorit. | Flott fodral till iPaden. Kanske med matchande korthållare. | Eller kanske den bästa presenten av dom alla - pengar till unicef. Finns passande nog i speciell pappavariant.