tisdag 26 mars 2013

Pavlova med lime- och passionscurd


Plötsligt lagas det Pavlovor (Pavlovor... Pavlovas... vad heter det i plural egentligen?) överallt.
Deltagarna i Sveriges mästerkock tävlar om den bästa Pavlovan, på Nyhetsmorgon äter Tilde och Peter Pavlova, var och varannan person instagrammar Pavlovor och i mattidningarna visas den ena Pavlovan efter den andra. Jag faller såklart för grupptrycker och tänker att det där måste testas. Måste undersöka vad Pavlova-hajpen handlar om.


Och det var inte dumt. Inte dumt alls. Men sött. Och då hade jag ändå minskat ner det söta och ökat det syrliga rejält i jämförelse med ursprungsreceptet.
Här är mitt, något modifierade recept:

Marängbottnar
3 st äggvitor
2 dl socker
1/2 citron (saften)
2 tsk maizena

Vispa upp äggvitan riktigt hårt. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills smeten blir glansig. Häll i maizenan och vispa ihop. Spritsa ut marängen på en plåt och grädda 15 minuter på 150 grader. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i 30 minuter till.

Lime- och passionscurd
2 st lime (zest från en och saften från båda)
3 st passoinsfrukter*
25 gram smör
1/5 dl socker
1 st äggula
1 st ägg

Pressa ur saften från limen och riv zesten. Passera sedan innanmätet från passonsfrukterna genom en sil så att kärnorna försvinner. Smält smöret och blanda sedan i sockret, äggen, limen och passionsfrukten. Ställ sedan i ett varmt vattenbad och vipsa tills det tjocknar (tar dryga 5 minuter). Låt det svalna och passera sedan curden genom en sil.

Sedan är det bara att bre på curden på marängbottnarna och garnera med vispad grädde och färsk frukt.

* jag var lite besviken att det inte smakade mer passion om curden så man kan nog öka upp till 4 eller 5 passionsfrukter

7 kommentarer:

  1. Oj vad gott det där såg ut, tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Jag har missat hajpen, men det ser ju väldigt gott ut och lime och passionsfrukt är favoriter så det borde inte gå fel :-)

    SvaraRadera
  3. Det där hade jag också missat. Ser ju supergott ut!

    SvaraRadera
  4. snygga... men jag vet inte om det är min grej, gillar inte söta saker så mycket! Men bra jobbat...! :-)

    SvaraRadera
  5. Ser gott ut! Kanske något jag kan fixa till påskefterätt!
    Kramis Suss

    SvaraRadera
  6. Jag älskar verkligen pavlova, började baka det förra sommaren och tycker det är så fräscht och galet gott!
    Denna variant har jag inte prövat ännu :)
    Kram
    Helena

    SvaraRadera
  7. Ooo! Blir sugen att hoppa ur sängen och baka direkt. måste komma ihåg att göra detta imirgon! Testa mi.a kolasnittar vettja!

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra