lördag 1 juni 2013

Första juni


Maj tog oss med storm och har nästan själv levererat fler sommardagar än juni, juli och augusti gjorde tillsammans förra året. Och idag börjar juni, den första riktiga sommarmånaden. Vi håller alla tummar och tår för att även juni ska leverera toppresultat både när det gäller höga temeperaturer och få moln på himlen. Igår läste jag igenom listan över årets sommarvärdar också. Det känns som ett av de tydligaste tecknen att sommaren är står för dörren, när den listan presenteras.


Syréner och körsbärsblommor i alla ära, men vad som gör mig verkligt upprymd på blomsterfronten är när man kan gå ut och plocka en spretig, färgglad sommarbukett med hundkex, smörblommor och midsommarblomster. Nu valde ju vi att för tre år sedan ha vårt bröllop i augusti, men hade vi haft det i juni så hade jag utan tvekan strukit blomsterinköpet från förberedelselistan och istället blockat mina egna sommarbuketter till borden.


I maj förra året läste jag det här och det fick mig att verkligen tänka efter. Sommaren 2012 var sommaren då jag förvandlades från en slarver när det gäller solkrämen till en noggrann smörjare så fort jag gick utanför dörren. Glöm inte solskyddsfaktorn, hörrni!


Jag är verkligen inte den som av princip dissar de senaste mat- och baktrenderna. Tvärtom. När macarons var det hetaste stod jag i köket med mandelmjöl och äggvitor upp över öronen och kämpade för att få till den perfekta släta marängen med den rätta foten. När Pulled pork gjorde entré på våra middagsbord så var jag inte sen att testa själv. Och just precis nu har jag ett helt gäng jordgubbspinnglassar på stelning i frysen. För det har väl knappast gått någon förbi att det nya heta i sommar är hemmagjord pinnglass


Åh, alla ljuvliga barfotadagar och ljumma sommarkvällar som ligger framför oss nu. Några dagar in i juni firar vi att just dessa barfotafötter har hunnit bli fem år gamla. Fem år sedan dom här söta benen med tillhörande kropp flög ut i rekordfart en kokhet och solig sommardag. Klyschigt som tusan; men jisses så fort tiden går. I år har födelsedagsbarnet valt rymdtema på kalaset och förberedelsena pågår för fullt här hemma. Vi tillverkar alienögon, viker flygande tefat och klipper svävande planeter.  


Och till sist, Sangrian. En gammal favorit som gjort återinträde i vårt hem efter att ha varit nästan helt bortglömd i flera år. Läskande fräsch, somrig och god. Det kommer helt klart bli både ett och två glas av detta i juni.

4 kommentarer:

 1. Hej hej Petra
  Maj har varit den blötaste majmånaden på 200 år i Schweiz... När jag läser om sommarvärme och sol hemma i Stockholm blir jag superavis. Dag såg jag solen. På flyget ovan molnen destination Amsterdam... Jag har faktiskt glömt bort hr det känns att vicka på tårna och vara barfota. Suck.
  Nåja, Maybellerutan är min egen version med inspiration från en av mina läsare som skickade bilder på sina. Har fått ok på att dela med mig av mönstret på bloggen så det kommer. Tills dess testa denna snabbis:
  1 gör Maybelleblomman, Linn till mönster finns på min blogg.
  2 virka 4 luftmaskor i toppen varje blom blad och fast maska mellan bombades hela varvet runt.
  3 virka 3 km och 3 hst i öglan på sidan.
  4 hörnet: 1 hst, 2 st, 2 dbl st, 2 lm, 2 dbl st, 2 st, 1 hst - forts hela varvet runt.

  Sita varvet virkar du fasta masker hela vägen runt.

  SvaraRadera
 2. Ja, nu står sommaren verkligen för dörren och det är alldeles underbart. Och solkrämen, den åker självklart på¨!

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Det ser ut att vart en helmysig dag. BTW vi var på dop igår och Rakel kunde fortfarande ha den vackra klänningen som du sydde förra året :)

  SvaraRadera
 4. Mmm... sangrian!
  Bra att du påminner om solskyddsfaktor också! Jag tycker många är så otroligt oförsiktiga.
  Själv är jag om mig och kring mig med det där men brottas med att finna en medelväg. Många solskyddsfaktorer innehåller massa skräp som är farligt i sig och D-vitaminet man får av solen skyddar mot ännu fler cancerformer, depression, fosterskador m.m. Tyvärr blockar ju solskyddsfaktor och kläder även strålarna som ger oss D-vitamin. Men som sagt en medelväg och inte bränna sig! Jag fortsätter jakten på bra skolskydd. Testar nu den du har där i 30, ekologiska.

  SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra