fredag 19 juli 2013

3 x smarrigt ätbart


I bästa semesteranda flackar vi mellan resor och hemmet. Några dagar på Öland förra veckan, ett par dagar hos vänner på Dalarö den här veckan och innan vi kliver på tåget till Västkusten imorgon förmiddag ska ni få tre snabba tips på saker som icke bör missas att ätas i sommar.


Först ut - rabarberpajernas rabarberpaj. Godare än någon rabarberpaj jag någonsin ätit tidigare.

Rabarberpaj med mandelmassa

Pajdeg
150 gram smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk florsocker

Fyllning
50 gram smör
1 dl socker
2 ägg
100 gram mandelmassa
200 gram rabarber

Arbeta ihop pajdegen och låt den vila minst en timme i kylskåpet. Tryck sedan ut i en smord pajform. Smält smöret till fyllningen och rör ner sockret och äggen. Låt smeten tjockna under vispning. Riv ner mandelmassan och låt smeten kallna. Skala och skär rabarbern och blanda sedan ner i smeten. Häll all smet i pajformen och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.  


Jag har aldrig varit något jättefan av kyckling. Den blir lätt torr och är ofta ganska smaklös, tycker jag. Men nu har vi ramlat över ett recept på kyckling som slår allt. Jag har aldrig ätit en saftigare och godare kyckling. Aldrig.

Marinera en hel kyckling i 1 burk öl (nej, den kommer inte smaka öl), 1 dl salt och 3 msk tabasco i minst 12 timmar (helst ett helt dygn). Rubba in med kryddor efter marineringen och grilla sen långsamt på låg värme (skjut ihop all grillkol till ena änden av grillen och lägg kycklingen på den andra).

Med det här receptet seglade kyckling plötsligt inhögt, högt upp på listan över saker jag vill grilla om och om igen i sommar.


Och så knäckebrödet. Eller ska man kanske kalla det snacksen. Det här knäckebrödet är så gott att jag äter det som om det vore snacks. Småtuggar på det mest hela tiden när det finns i skåpet (vilket ju inte är så ofta eftersom det oftast tar slut på nån timme efter att jag bakat det).

Majsknäcke med massa frön 

2 dl majsmjöl
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja 
2 dl kokande vatten

Blanda alla ingrediensera förutom vattnet. Häll sedan över det kokande vattnet och kavla ut degen på en plåt mellan två smörpapper. Grädda i 150 grader i en timme.

6 kommentarer:

  1. Det där knäckebrödet blev jag riktigt nyfiken på att testa, det ser jättegott ut och det passar ju även mig som är glutenallergiker.

    Jag tänkte bjuda in dig till ett besök på min nya blogg: http://åsebalk.se Jag har avslutat Interiörguiden och gått vidare mot nya bloggäventyr. Huvudtemat lär fortfarande bli inredning men det blir nog en hel del annat också och så lite mer personligare än tidigare.

    Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! Knäckebrödet ser riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  3. Nam nam nam nam. Kycklingen lät ju supersmarrig. Och pajen. Och knäckisarna.

    Vilka kryddor ska man rubba in på kyckingen efter marineringen? Ska man stycka kycklingen innan marineringen? Innan grillning? Eller grillas hel?

    SvaraRadera
  4. Men mums! så mycket gott!!! Tack för tipsen!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Å vad gott allt såg ut! Tack för recept, rabarberpajen ska jag testa i helgen!

    Ha en fortsatt fin sommar!
    Kram, Jenny

    SvaraRadera
  6. Delicious, great presentation:) Greetings

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra