tisdag 30 april 2013

En liten clutch, en tassel och Valborgsförberedelser


Medan resten av familjen låg i en hög och sov i soffan i gårkväll så roade jag mig med att sy och limma lite saker av tygresterna från sänggavlen. Bland annat en enkel clutch och en (i bästa Maria Montazami-anda) tassel-nyckelring.


Enklaste formen av sömnad. Bara två fyrkantiga bitar som syddes ihop, en knapp i trä och en ögla att trä över knappen för att stänga. Enkelt, men jag blev mäkta nöjd. Framför allt så fullkomligt älskar jag färgen på tyget. Hade det inte varit för att vi ska fira Valborg på hemmaplan så hade jag nog premiäranvänt den redan ikväll.


Valborg på hemmaplan ja. Vänner väntas äntra lägenheten vid sex-tiden och vi tänkte fira med spanska tapas och Sangria. Till efterrätt kör jag redan nu en repris på helgens glasstårta, men den här gången testar jag att smaksätta glassen med lime.


Runt handleden kommer Malins fina silverarmband, som jag hade turen att vinna för ett tag sedan, klirra härligt.


Naglarna målar jag i någon av favoritfärgerna från favoritmärket alla kategorier när det gäller nagellack.


Och på middagsbordet dekorerar jag för första gången i år med egenplockade blommor. Äntligen.

Jag önskar er alla en härlig Valborgsmässoafton och en lugn och skön ledig dag imorgon!

måndag 29 april 2013

En sommarplåga redan i april


Glasstårta med passionsfrukt på kokosbotten. Gott som tusan låter det och gott som tusan var det. Jag hittade receptet i Allt om Mat Special som fick följa med hem från affären för ett tag sedan.


Den här kaka uppfyllde alla tre krav (den ska vara god, den ska vara någelunda enkel och den ska vara snygg) jag har på en kaka. Med råge.

Glasstårta med passionsfrukt på kokosbotten

Botten
50 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
200 g kokosflingor

Glassen
12 passionsfrukter
8 äggulor
4 dl florsocker
5 dl vispgrädde
250 g Kesella (10%)

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda ner det tillsammans med kokosflingorna i det pösvispade ägget. Häll allt i en springform klädd med smörpapper och grädda i 25 minuter på 175 grader. Låt kakan svalna när den är gräddad, ta bort smörpappret och lägg sedan tillbaka den i formen.

Vispa grädde, äggulor och florsocker pösigt. Blanda sedan ner Kesellan och passera alla passionsfrukterna genom en sil ner i smeten. Häll all smet över kakan och låt det stelna i frysen i minst 5 timmar.

Ta ut kakan ur frysen en stund innan servering så den mjuknar lite så du får kanten på formen. Dekorera med valfria frukter.


Jag säger bara Schlurrp! Så god, så god. Och den kändes fräsch. Kan mycket väl bli 2013 års sommarplåga på efterrättsbordet. Tänker mig att jag ska prova med en rabarbersmaksättning av glassen nästa gång. Eller lime. Skulle nog vara gott både två.

söndag 28 april 2013

En tavlevägg med raka linjer vart fjärde år är maxgränsen för vad ett äktenskap klarar av


Till Viggos stora förtret så målade vi bara de vita väggarna i hallen vita (Mamma, jag tycker grönt och blått är fina färger på väggar, man behöver inte bara har vitt och vitt och vitt varje dag). Ingen omvälvande och livsavgörande förändring med andra ord, men rent och fräscht igen. Alla märken efter dammsugare och leksaker som bumpat in i väggar och lister är borta. Och så ett nytt utseende på tavleväggen.

Den gamla, asymetriskt varianten med ramar i olika färger hade gjort sitt efter fyra år. Nu är det svart och räta linjer som gäller de närmaste åren. Minst fyra till, kan jag lova. För det är väl ungefär så lång tid som vårt äktenskap behöver för att återhämta sig efter gårdagens pärs när jag skulle sätta upp tavlorna och få dom snyggt i helt raka linjer. Stämningen var allt annat än hjärtlig här hemma på lördagsförmiddagen.


Fler söndagsbilder bjuds det på hos Fabriken. Ha en bra dag!

PS. Nej, tavlan i övre högra hörnet ska givetvis inte se ut så där. En förstoring av en favoritbild är beställd och kommer i veckan.

fredag 26 april 2013

Fredagsbestyr


Som jag älskar fredagar. Spelar ingen roll att jag är mammaledig och kan slöa varenda dag i veckan om jag vill, det är lika härligt ändå att komma fram till fredagen och helgen. Denna fredag ska det byggas sänggavel, lunchas med Mia och sen drickas bubbel med mannen. Vad har ni för planer?

Happy friday till er alla!

torsdag 25 april 2013

Moodboard april


April tjugohundratretton har haft två stora fokusområden; målning och fix av lägenheten och den ljuvliga årstiden våren.


Det har varit tapetprover en masse, diskutioner om bästa våningssänglösningen i Viggo och Floras rum, val och kval mellan olika vita och grå nyanser (och väldigt många försök till förklaringar åt en undrande Viggo om varför man behöver måla de vita väggarna vita. Att dom är slitna och behöver fräschas upp ses visst inte som en tillfredsställande förklaring) och övertalning av Julia att vi inte ska ha svarta väggar i hennes rum.


Målningen är i full gång och jag betar av rum efter rum. Vårt sovrum är redan klart (bilder kommer), hallen beräknas bli färdig ikväll och Julias rum är nästa på listan.


Och mellan varven, medan jag väntar på att spackel och målarfärg ska torka så går jag över till fokusområde nummer två - våren. Balkongen är städad, tyg till nya kuddar är inhandlat och i fönstret gror tomatplantorna.


Det kan tyckas att det är mycket på gång här. Helt rätt. Men mitt uppe i mina projekt känner jag, nästan för första gången i år lugn och ro. Ett lugn och en tillfredsställelse att det äntligen, äntligen blivit vår på riktigt. Inga mer minusgrader och krånglande med massa ytterkläder och det ljuvliga ljuset. Dagarna känns plötsligt så mycket längre. Och på längre dagar hinner man få mycket mera gjort. Mer lugn och mindre stress, med andra ord.


April har lätt varit den bästa månaden hittills i år. Inspirationen, energin, värmen och ljuset. Dom har alla återvänt med besked och jag känner mig laddad till tänderna.

Titta gärna in hos Fabriken idag. Det brukar vara en riktigt fröjd för ögat och en enorm energiboost när medlemmarna varje månad visar sina moodbards. 

tisdag 23 april 2013

Personligt på väggarna


Jag gillar tavlor som på något sätt är personliga för oss som bor här, utan att det nödvändigtvis är fotografier. Som den fina Hägerstenstavlan till exempel. För ett tag sedan så gjorde vi en egen personlig tavla med allas händer på. Snabbt och enkelt tryckt på en canvas. Jag funderar dock på att göra en ny variant att sätta i ram istället.


Jag håller alltid utkik efter nya fina varianter på personliga tavlor (speciellt nu när vi håller på som bäst att måla väggar, möblera om och flytta tavleväggar och tavellister) och fastnade hårt för stadskoordinattavlan som Annixen visade för ett tag sedan. Stockholm är given som den ena staden men vi tvistar fortfarande om vilken som ska bli stad nummer två. Så fort vi är överens går beställningen.


Ett personligt dagblocksblad med vårt bröllopsdatum skulle inte heller vara helt fel.


Eller ett grafiskt personnummer på väggen. Ett examensprojekt från Berghs genom vilket man omvandlar sitt personnummer till ett helt unik grafiskt mönster. Synd bara att mitt eget personnumer inte blev särskilt fint. Viggos och Floras däremot, blev inte dumma alls. Kanske får bli varsitt grafiskt personnummer till dom på väggen i nya barnrummet.

måndag 22 april 2013

Hemma hos drottningen


Sist jag var hemma hos Anna (ni vet, macaronkatastrof-dejten) så passade jag på att knäppa ett par bilder på hennes fina hem. Medan hon var nere i köket med båda våra bebisar och testade livet som tvillingmamma så vandrade jag runt kameran i högsta hugg.


Jag gissar att många av er som hälsar på här även kikar in hos Anna titt som tätt. Ni känner er nog rätt hemma i hennes vinklar och vrår redan men här har ni nu samma vinklar och vrår, fast sedda genom min kameralins.


Den här donnan är helt klart stillebenas okrönta drottning. Små och stora tjusiga arrangemang i olika teman huserar lite varstans i huset.


Jag menar, människan lyckas till och med kamoflera bort något så fult som högtalarna till ljudsystemet med sina arrangemang. Är inte det värt Drottning-titeln så vet jag inte vad som är det...


Hur fint är inte Eiffeltornet egentligen?! Jag är inte den som köper turistiga souvenirer och krims-krams när jag reser, men när åker till Paris om tre veckor så kommer jag garanterat promenera in på första bästa turistshop och köpa mig ett helt gäng Eiffeltorn i olika storlekar.


Fräscha små kvistar av växter och grönt är utplacerat på alla tänkbara hyllor och vrår.


Ni börjar fatta grejen va...? Jag tog hur många bilder som helst och har svårt att sålla och välja bland dom. Det är ju så roligt att fota hos andra och det är ju så fint alltihopa hos familjen Sylt.


Med denna bildkavalkad önskar jag er en fin måndag och en bra start på nya veckan!

lördag 20 april 2013

Hur man vänder en katastrof till succé - del 2


Yes, gott folk... Då var det dags för den utlovade andra delen i Hur man vänder en katastrof till en succé. Fast i ärlighetens namn borde det nog stå Hur man vänder en katastrof till något halvbra, i rubriken istället. För nog måste jag erkänna att minipavlovorna som vi gjorde av de spruckna citronmacaronsen blev snäppet bättre än Lakrits- och hallontårtan som jag bakade igår och dekorerade med de spruckna lakritsmacaronsen.


Å andra sidan är jag ingen stor lakritsfantast så det kanske var där skon klämde och anledningen låg, till att jag inte ger den här tårtan hägsta poäng. Hur som helst... receptet hittade jag här och sen dekorerade jag bara kakan med vispad grädde, katastrofmacaronsen och färska hallon.


För att sammanfatta de hela:
Lakrits- och hallontårtans smak: 5 av 10
Lakrits- och hallontårtan som anledning att använda ett gäng misslyckade macarons: 10 av 10.

Nu har jag checkat av samtliga punkter på lördagens To do´s (Måla tak och lister i sovrummet: check. Dammsuga lägenheten: check. Rensa Williams klädkammare så vi får in en byrå: check. Se till att mannen tvättar fönstrena: check. Blogga om halvdan lakrits- och hallontårta: check), så nu blir det stenhårt slöande resten av dagen. Ute i solen. I vårsolen. Jiiihaa!  

Ha en fin lördagseftermiddag och kväll, vänner! Tack för att ni hälsar på här och lämnar rara hälsningar då och då. Jag såg när jag loggade in besökräknaren plötsligt tickat över 400 000 besök. Galet. Och fantastiskt roligt!

fredag 19 april 2013

Vad jag önskar mig just nu (utan inbördes ordning eller någon som helst gemensam nämnare)...


...är ett helt gäng citronträd att pynta balkongen med...


...en inbjudan till en festlig tillställning så jag får anledning att köpa den här godbiten...


...sol och lite högre gradantal på termotetern så vi kan ha rosé-i-solen-premiär på lokala värdshuset...


...ett tjusigt halsbandstillskott till garderoben...


...att Julia går med på mitt förslag på färgskala till hennes rum som ska fixas. Hon har själv önskat mörklila och svarta väggar eller väggar tapetserade med palmer och solnedgång (ni vet den där typiska hemska 80-talspostern) och det här är mitt kompromissförslag som jag håller tummarna för.