torsdag 6 december 2012

Advent


Första adventsveckan i full gång och Fabrikens tema - inte helt otippat - är just Advent. Visst är det mysigt med advent!? Advent är verkligen som ljuset i slutet av den gråa långa novembertunneln. Upp med stjärnor och ljusstakar som sprider ett mysigt ljus i hela hemmet. Och sen kan man frossa hejdlöst i glögg och pepparkakor, pyntande och fixande, julpyssel och julförberedelser.


Jag är inte den som går all in på tomtarna och polkagrisarna direkt den 1 december, utan under advent pyntar jag hellre med levande ljus i mängder, blommor och andra växter. Hyacinter, Amaryllisar, grankvistar och ilexkvistar (som blomgubben på torget lovat att dom ska hålla sig fina minst fram till nyår, någon som vet om det stämmer?) är i huvudsak vad det pyntats med hittills. Julgran och tomtar (i ganska begränsad mängd) får komma fram först några dagar innan julafton.


Just eftersom jag älskar julen och allt som hör därtill, så tycker jag bara att julstöket och fixet under advent är mysigt och roligt och gör mer än gärna egna julkort och bakar macarons med pepparkakssmak. Men jag önskar så att alla dom som mest förknippar december och advent med stress över allt som ska fixas kunde tillåta sig själva att strunta i en del av fixandet och bara ta det lugnt hela advent istället.

Man måste faktiskt inte baka egna pepparkakor och göra egna chokladpraliner. Det går utmärkt att köpa. Det är fullt tillåtet att ha ett julbord utan sju sorters hemmagjorda sillar och fyra varinter på egenkryddad snaps. Och även om det blir väldigt tjusigt under granen om alla julklapparna är inslagna efter samma tema och med små pynt och grejer på, så är det ingen som kommer sura om dom får några klappar som är inslagna i affären med affärens logo på pappret.


Så strunta i alla måsten under advent. Gör bara det ni själva tycker är kul och känner att ni hinner med. Advent ska vara mysigt och en tid att njuta av!

Mer adventstankar och bilder finner ni hos Fabrikens alla duktiga bloggare.

13 kommentarer:

  1. Håller helt med dig! :) Man får försöka tänka bort måsten så att man hinner med att njuta. Härliga bilder du bjuder på!

    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, man får göra det som hinns med helt enkelt. Även om jag skulle önska att det fanns lite mer tid, som vanligt... Jag har t ex köpt fuskskinn och tänkte göra ungefär sånna stjärnor som du visar på nedersta bilden, men än har tyget inte kommit ur påsen ;-)

    SvaraRadera
  3. Vad fint du har det! Och helt rätt tänkt! Jag är ingen riktig matlagare eller bakare för den delen. Så på julen satsar jag på bara några kakor/godis. Maten står min mamma för på jul. Och i år är julkorten köpta... men julklapparna blir nog riktigt fint inslagna. Man får välja :)

    Ha en fin dag! kram

    SvaraRadera
  4. Det är toppen att vi alla är olika. Här hemma åker allt fram till advent utom granen. Granen ska komma upp till veckan. Men sen åker allt bort nästan direkt efter julen. Men nu för tiden har vi inte så mycket juligt som förr, det blir bara mer vinter nu än tidigare.

    Kram Teres

    SvaraRadera
  5. Fint innlegg:) Nydelige bilder, som alltid:)
    Kos deg i førjulstiden!

    SvaraRadera
  6. Lite samma som mig. Inväntar lite senare i december för tomtarnas entré. Och pepparkaka-macarons - högst poäng!!

    Hoppas att du har det bäst. Kram

    SvaraRadera
  7. Så fint du har det!
    Ha en fin dag!
    Ullis

    SvaraRadera
  8. Bra funderingar du har om advent :)
    Ilexkvistar står sig jättebra i vas. Kom bara ihåg att byta vatten (och passa då på att diska ur vasen lite snabbt) så att det inte bildas en massa bakterier i vattnet. Bakterier förkortar livslängden. Se till att de alltid har rikligt med vatten i vasen.

    Mys vidare!
    Hälsningar från Johanna - Pyssel & Papp

    SvaraRadera
  9. Vackert med glasljusstakar och visst är det mysigt md advent, jag gillar verkligen den traditionen. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  10. Bra sagt! Våga köpa färdigt! :)

    SvaraRadera
  11. Så sant. det ska vara roligt att fixa till jul inte ett jobbigt måste! Vi önskar en fin helg. fullt som gillar att baka kommer gilla vår vinst i vår adventskalender på söndag. välkommen att kika in då. kram Emelie och Elin

    SvaraRadera
  12. Vilka vackra kvistar med rött på! De gillar jag mycket. Jag är som du, rätt lite pynt nu. Lite mer till jul, men inte så mycket då heller egentligen. Tomtar har vi nog ingen. Eller jo, några barngjorda marsipantomtar till vårt pepparkakshus blir det :)

    Kramar

    SvaraRadera
  13. Vilket mysigt inlägg! Vi pyntar allteftersom här hemma! Gillar verkligen den långa uppladdningen inför julen! De fina ilexkvistarna var fantastiskt vackra! Kramen!

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra