onsdag 7 november 2012

Kladdkakans dag


Jag uppmärksammades av Nyhetsmorgon imorse om att det tydligen är Kladdkakans dag idag. Sen hittade jag det här. Varenda dag är visst en speciell dag att fira. Men jag tror att skippar vissa av dom. Som t.ex. Veganpizzandagen den 29 januari och Messmörets dag den 19 september.

Kladdkakans dag däremot... den kan man ju inte låta gå obemärkt förbi. Och lägligt nog så bjöd Hemköp på en gratis bakbok, med bara kladdkakerecept, för någon vecka sedan. Idag testar vi Kladdkaka med marshmallows, enligt Viggos order.

För er som inte är sugna på marshmallows bjussar jag på några andra favoriter ur boken.


Nougatkladdkaka

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
50 g smör
150 g dubbelnougat

Vispa ägg och socker poröst och skikta sedan i mjöl, kakao och salt. Smält smöret och hacka 50 gram av nougaten, Rör ner i smeten. Grädda på 175 grader i 15 minuter. När kakan tas ur ugnen lägger ni på ca 50 gram av nougaten så den smälter ovanpå kakan. Den sista biten av nougat hyvlas och läggs på kakan som dekoration när kakan är kall.


Kladdkaka med daim

200 g smör
200 g choklad
4 ägg
3,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 dl vetemjöl
200 g daimkulor eller krossad daim

Smät smör och choklad i ett vattenbad. Blanda sedan ägg, socker, vaniljsocker, kakao och salt och häll ner i det smälta smöret och chokladen. Grädda på 175 grader i 20 minuter och strö sedan över daimen.

Jag har inte hunnit testa det här receptet än men när jag gör det så tror jag nog att jag tänker testa att blanda daimen i smeten istället. Det borde väl funka?


Hallonkladdkaka

3 dl mjöl
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
3 msk kakao
1 tsk salt
2 dl hallon
3 msk hallonlikör

Blanda samman alla torra ingredienser, förutom sockret. Vispa ägg och socker poröst och smält sedan smöret och häll i det. Vänd ner i de torra ingredienserna. Rör ner hallon och likören i smeten och grädda sedan på 175 grader i 35 minuter.

Trevlig Kladdkakans dag, allihopa!

17 kommentarer:

  1. Såg att någon skrivit om det på fb. Nu har min mamma redan erbjudit sig att göra en panacotta till kvällen. Men en liten bit kladdkaka kanske man kan få ner också. Bakade faktiskt en kladdkaka med marshmallows för några veckor sedan och ännu lite godare blev det med lite vit choklad. Mycket av allt och det blir gott:-)

    SvaraRadera
  2. Men hjälp så mycket gott! :) Det var längesen jag gjorde kladdkaka, kanske måste göra en till min ghokladälskande svärfar som hälsar på i helgen....
    Marshmallows var väldigt gott på kärleksmums också kan jag meddela. :)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Hihi så kul, alla dagar är värda att firas;) Kladdkaka är en favorit, din kommer bli supersmarrig- du kanske kan gå förbi min brevlåda sen och stoppa ned en bit hihi
    Kram

    SvaraRadera
  4. Oh, hallonkladdkakan ser helt fantastisk ut! Själv har jag en gigantisk födelsedagstårta i kylen där ett lager nästan skulle kunna kallas kladdkaka. Jag tror nog att det räknas :)

    SvaraRadera
  5. Kladdkakans dag låter alldeles underbar och helt klart värd att fira! Ska kolla in din länk :) Kram!

    SvaraRadera
  6. Jobbigt.
    Det hade jag missat att det var!
    men gott såg det ut iaf.

    SvaraRadera
  7. Skulle väldigt gärna vilja ha receptet på kladdkaka med marshmallows, det skulle helt klart uppskattas av min 9-åring som bara älskar de där vita sötsliskiga godisarna :)

    SvaraRadera
  8. Tusan, det har jag missat! Är det tillåtet att äta kladdkaka andra dagar.......???

    SvaraRadera
  9. Haha, väldigt rolig kalender! Jag borde uppenbarligen följa den mer noga för jag hade ingen aning om denna högtidsdag :)

    SvaraRadera
  10. Vad är det med sverige och alla olika bakverksdagar?jag menar,kanelbulle-dagen och nu kladdkake-dagen...säkert har ni fler men jag har inte laggt extra märke till det...varifrån kommer alla dom dagarna?är svenskarna dåliga på att baka så det måste finnas dagar som sådana(det tror jag ändå inte...)
    För mej känns det bara lite underligt,men det är även något som jag inte är van med :)

    SvaraRadera
  11. Men what, det hade inte jag koll på. Tur att jag tryckte i mig en biskvi iaf :-D

    SvaraRadera
  12. Oj, kladdkakansdag... var det igår? Vilken miss...

    SvaraRadera
  13. Så gott det ser ut och så sugen jag blir. Kladdkakans dag gillar jag skarpt. Det finns så många konstiga tema-dagar. Jag skrev om det häromveckan på bloggen när det var Internationella CAPS LOCK-dagen. Helknäppt! :)


    Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  14. Åhh mumsigt det ser ut!! =) dreglar..

    SvaraRadera
  15. Kladdkakans dag - hur har detta kunnat gå mig förbi?? Får ta igen det till helgen, då... :) Ser supergott ut!

    SvaraRadera
  16. Så många härliga recept att prova, när kladdkaka är bland det bästa man vet. Tackar!

    SvaraRadera
  17. Ja, man kan alltid hitta något att fira. Kladdkaka är heller aldrig fel :-)

    SvaraRadera

Jag blir så glad för alla kommentarera och hälsningar, det är jättekul att få veta vilka som är här inne och kikar. Tack! //Petra