Det är med marängtäcken som med cellofan - allt blir lite tjusigare och lyxigare med dom. En liten present som slås in i cellofan färvandlas snabbt till värsta lyxgåvan och en paj som täcks av ett täcke marängfluff intar plötsligt skepnaden av en avancerad lyxefterrätt.
Jordgbbspaj med marängtäcke. Snabbt och enkelt men lite tjusigare och lite bättre.
En vanlig pajdeg av mjöl, smör, lite socker och en skvätt vatten som förgräddadas i ca 10 minuter. Sedan fylls pajskalet med jordgubbar som körts en stund på svag värme i kastrull för att dra ut lite vatten. Gräddning i ugnen igen på 175 grader. En sisådär 10-15 minuter.
Och sen... marängtäcket.
2 äggvitor
1,5 dl socker
1/2 dl vatten
Vispa upp äggvitorna tillsammans med hälften av sockret i ca 10 minuter. Koka under tiden en sockerlag på vattnet och resten av sockret. Häll ner sockerlagen i äggvitorna och vispa i 5-10 minuter till.
Bre marängtäcket över den avsvalnade pajen och bränn ytan med gasolbrännare (har man inget gasolbrännare går det lika bra att köra i ugnen med grillvärmen på, men håll koll, den bränns lätt).
ser och låter smarrigt... och de där kopparna, jag blir grön av avund!
SvaraRaderaDu har ju alldeles rätt. Borde kanske prova med maräng. Fast jag är så dålig på att baka.
SvaraRaderaDet ser ut som hela Sverige bakar i mitt kök. Två sorters äppelkaka och formarna är slut. Juryn Mmmm:ade sig genom bakverken i går kväll. Idag serveras rester. Så nu måste jag snabbt "göra plats" för en maränghistoria för du har så rät. Maräng är som cellofan, fast sötare!
SvaraRaderaOh så gott! Det bästa med maräng är att det är så lätt att göra :)
SvaraRaderaMycket tjusigt! Och fantastiskt fint porslin!
SvaraRaderaLyxa till pajen med lite fluff!!! Det måste jag också göra :)
SvaraRadera